Politika 05.04.2016.

Protesti na Islandu, građani traže ostavku premijera

ČITANJE: 1 minuta
panama protesti

Na hiljade građana Islanda protestovalo je sinoć na ulicama Rejkjavika, pozivajući premijera da podnese ostavku nakon što su procureli podaci da su on i njegova supruga koristili of-šor kompanije kako bi sakrili investicije vrijedne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Rejkjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera Zigmundura Davida Gunlaugsona.

“Preuzmi odgovornost” i “Gdje je novi ustav?”, neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Premijer Islanda, međutim, odbija da podnese ostavku.

“Ostavku nisam uzeo u razmatranje niti namjeravam da podnesem ostavku zbog ovoga”, rekao je premijer Zigmundur David Gunlaugson za islandsku televiziju, prenijela je agencija AFP.

Tokom dana je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata “Panama Papers” naziva “zločinom” i “napadom” na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

(Tanjug)