Biznis 31.03.2016.

Protivgradna preventiva RS nudi saradnju opštinama: Nemaju novca da zaštite usjeve

ČITANJE: 2 minute
protivgradna oprema
Lokalne zajednice u Posavskom kantonu, kao i opštine Novi Grad, Kostajnica, Čelinac i Teslić, nisu iskoristile mogućnost da voćnjake i usjeve na svojim površinama zaštite od grada, a razlog je finansijske prirode.

Te lokalne zajednice se naslanjaju na branjeno područje i, kako bi se popunile rupe u tom prostoru, Protivgradna preventiva RS im je ponudila ulazak u postojeći sistem, ali do realizacije ponuda još nije došlo.

-Nažalost, do toga nije došlo, kako nam je rečeno, iz finansijskih razloga- kaže Tihomir Dejanović, portparol Protivgradne preventive RS.

Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica, ističe da je dobio dopis Protivgradne preventive RS, te da je saradnike zadužio da izuče prijedloge.

-Sve zavisi od novca, kojeg nemamo. A, svakako nam je u interesu da budemo branjeno područje- kaže Bundalo.

I Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, ističe da im je u interesu da budu u sistemu, prije svega zbog značajnog broja poljoprivrednika koji se bave uzgojom maline, ali i ostalih vrsta kako voća, tako i povrća. Međutim, kako je potvrdio, teško je biti optimista pa reći da će Teslić biti branjeno područje tokom predstojeće sezone.

-Mi kao lokalna zajednica smo spremni i da dio budžetskih sredstava preusmjerimo u te namjene, ali do sada nismo imali kontakata tim povodom sa nadležnim ministarstvom- naveo je Miličević.

Iz opštine Novi Grad kazali su nam da su dobili dopis od Protivgradne preventive RS, te da je jedan radnik opštine zadužen za dalje procese u vezi sa eventualnom saradnjom.

-Budžetom za ovu godinu nisu predviđena sredstva za tu namjenu, ali mi zapravo još i ne znamo sa koliko novca bi trebalo da učestvujemo. U svakom slučaju, nama je u interesu da budemo branjeno područje- kazali su nam iz opštine Novi Grad.

Dok, dakle, rukovodioci nebranjenih opština još “važu” hoće li se rakete ispaljivati i na njihovim površinama, iz Protivgradne preventive RS poručuju da su za predstojeću sezonu na branjenim područjima spremni.

(NN)