Magazin 04.01.2023.

PROVJERITE U ALFALAB-u: Alergija ili netolerancija na hranu – Razlike su vrlo jasne

ČITANJE: 4 minute

Ljudi često misle da imaju alergiju na neku hranu, iako zapravo misle na netoleranciju, odnosno preosjetljivost. Bez obzira na manja preklapanja, razlike su vrlo jasne.

Dr Sanja Kalamanda Ivanjak, specijalista medicinske biohemije i vlasnica Alfalab laboratorija za portal Banjaluka.net kaže da je alergija na hranu rezultat imunološke reakcije organizma koju prati stvaranje antitijela (IgE), a manifestuje se razvojem upale i osipom.

Prema njenim riječima, u najtežem obliku može doći i do teške anafilaktičke reakcije, a u slučaju alergije na hranu, simptomi nastupaju neposredno nakon uzimanja hrane.

„Netolerancija na hranu je ogranična je na probavni sistem, te nam je hrana koju jedemo teško probavljiva. Možemo je defisati kao nemogućnost organizma da prihvati pojedine namirnice ili njihove molekule, što se manifestuje različitim biohemijskim reakcijama u organizmu. Uz poremećaj probavnog procesa dolazi i do niza drugih problema (kožni, respiratorni, neurološki, psihološki)“, pojašnjava dr Kalamanda.

Ona kaže da za razliku od alergije mnogo je više simptoma koji se mogu javiti kod netolerancije na hranu, s tim da se u tom slučaju mogu javiti i nekoliko sati nakon jela.

„Oni uobičajeni uključuju povremenu nadutost, grčeve ili bol u stomaku, povraćanje, proljev, masnu stolicu i različita upalna stanja“, ističe ona.

Foto: Ilustracija

 

Test netolerancije na hranu je test u kome se određuje pojedinačan nivo antitijela IgG klase na različite namirnice i aditive hrane. Na ovakvu dijagnostiku se odlučujemo kada konvencionalne analize i tretmani koji se zasnivaju na njihovim rezultatima ne pomažu u poboljšanju zdravlja, ili kada klasične dijagnostičke metode ne navode na jasne zaključke. U takvim slučajevima, određivanje nivoa specifičnih IgG antitela je uključeno u detaljnu dijagnostiku. Stvaranje antitela na strane supstance (kao što su virusi, bakterije, kao i namirnice i aditivi hrane) je normalan fiziološki proces, koji nužno ne dovodi do pojave bolesti.

„Netolerancija na hranu nastaje kada pacijent pati od hroničnog poremećaja funkcije crijeva, koji je uzrok povećane cijevne propustljivosti pojedinih sastojaka hrane. Ove komponenete dospijevaju u krvotok, zbog čega imuni sistem može da odreaguje stvaranjem IgG antitijela na ove strane supstance. Pojava simptoma je uvek odložena (nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumiranja određene namirnice)  tako da je čak i ljekarima specijalistima veoma teško da ih povežu sa određenom kliničkom slikom. Često stvaranje ovih antitijela dovodi do pogoršanja simptoma postojeće zapaljenske bolesti, ili simptomi postaju prepoznatljivi po prvi put. Opisana je povezanost između netolerancije na hranu i gastrointestinalnih oboljenja, reumatoidnog artritisa i kožnih oboljenja. Stvaranje antitela dovodi do pogoršanja simptoma migrene, sindroma smanjene pažnje i dečije hiperaktivnosti. Takođe može da utiče na plodnost, proces starenja i značajne promjene tjelesne težine“, pojašnjava dr Kalamanda.

U laboratoriji Alfalab možete uraditi dva tipa netolernacije na hranu.

Prva metoda je, navodi dr Kalamanda, netolerancija uz određivanje koncentracije IgG antitjela i može obuhvatati panele od 22, 44, 90, 108 i 216 namirnica.

„Ovaj tip netolerancije je pogodan kako za odrasle tako i za djecu. Uzorak krvi se može uzeti bilo kada u toku dana bez prethodnog zakazivanja i pripreme pacijenta. Nivo antitjela se određuje za svaku namirnicu ponaosob. Postoji 5 klasa na osnovu intenziteta (od 0 do 4). Opšte preporuke su da u slučaju prisutnih simptoma  i imunološke reakcije klase 4, isključite u potpunosti iz ishrane namirnice koje izazivaju ovako snažnu imunološku reakciju najmanje 3 mjeseca. Namirnice iz klase 3 treba konzumirati rijetko, preporučuje se tromjesečni rotacioni plan (1. dan konzumirate određenu namirnicu, zatim 3 dana pauza). Nivoi antitijela iz klase 0 i 1 govore u prilog normalnog fiziološkog stanja“, pojašnjava ona.

Druga metoda određivanja netolerancije je SCREENING metoda.

„Kod ovog tipa netolerancije se pored vađenja krvi ispunjava i upitnik o životnim navikama i zdravstvenom stanju. Rezultati se dobijaju u obliku preporuke za ishranu koja obuhvata 342 namirnice. Tabela je podjeljena po bojama, zelene namirnice su poželjne u svakdnrvnoj ishrani, namirnice označene crnom bojom se mogu konzumirati povremeno zbog raznovrsnosti ishrane, a crvene namirnice bi trebalo u potpunosti izbjegavati. Preporuka je da se krv vadi ujutro ili dva do tri sata nakon obroka. Ovaj tip netolerancije ne može se raditi za djecu mlađu od pet godina“, ističe dr Kalamanda.

Dr Kalamanda naglašava da rezultati dobijeni ovim testovima ne predstavljaju dijagnozu, te da ne treba dijetu modifikovati isključivo na osnovu njih.

„Postojanje bolesti se ne dokazuje samo na osnovu prisutnih antitela, potrebno je da postoje i određeni simptomi. Konsultujte ljekara specijalistu koji će proceniti koje mjere treba da preduzmete da bi poboljšali svoje zdravlje. Kompletna eliminacija jedne ili više namirnica, kao i promjena navika u ishrani mora pažljivo da se planira i da se nadgleda, kako bi se obezbijedio adekvatan unos osnovnih nutritivnih sastojaka. Uvijek imajte na umu da se ovim testom ne određuje nivo IgE antitijela, koja se javljaju u klasičnoj alergijskoj reakciji na hranu“, kaže dr Kalamanda.

Foto: ZIPAPHOTO_Borislav Zdrinja

(A.M.)