Biznis 19.04.2022.

Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske početkom maja

ČITANJE: 1 minuta

Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske u BiH očekuje se početkom maja, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpkse Borisom Pašalićem, predstavnicima federalnog resornog ministarstva i turskim ambasadorom u BiH Sadikom Babur Girginom.

Na sastanku je naglašeno da su Ministarstvo spoljne trgovine i nadležne institucije Republike Srpske sačinili okvir kako bi se obezbijedio spoljnotrgovinski promet nedostajućih količina mineralnog đubriva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je ponovio usaglašeni stav da će od ukupne količine od 30.000 tona mineralnog đubriva, Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti isporučeno po 14.000 tona, a Brčko distriktu 2.000 tona.

Pašalić je informisao Girgina o uvoznicima iz Republike Srpske, koji su definisali količinu i cijenu mineralnog đubriva sa turskim proizvođačima, kao i da se uskoro očekuje prva uplata uvoznika iz Srpske.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede naglasili su da Federacija BiH (FBiH) privodi ovaj proces kraju, nakon čega je zaključeno da će se u realizaciju spoljnotrgovinskog prometa ući nakon izvršenja finansijskih transakcija.

Sagovornici su naglasili važnost nastavka provođenja redovnih agrotehničkih mjera u Republici Srpskoj i FBiH, kao i tretiranja zemljišta mineralnim đubrivom u ovom periodu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

(N.S)