Magazin 08.09.2015.

Prva klapa filma “Zašto” u oktobru

ČITANJE: 1 minuta
film zasto

Snimanje dugometražnog filma pod nazivom „Zašto“ počeće u oktobru, najavila je Dragana Marić, producent ovog filma.

Scenario i režiju potpisuje Željko Mitrović, profesor glume na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Tema filma je ljubavni život parova koji iz objektivnih razloga ne žele da imaju djecu, a završava se rođenjem djeteta, novog stanovnika Republike Srpske, i pričom koja prikazuje svu apsurdnost njihovih izgovora i, zapravo, predstavlja smisao života i postojanja.

Između ostalog, ovim filmom želi se skrenuti pažnja na važnost i značaj rađanja i porodice.

– Ovim filmom otvaramo problem negativnog prirodnog priraštaja i pada nataliteta. Mladi ljudi se sve rjeđe odlučuju za osnivanje porodice. Film se bavi ljubavnim životom mladih, koji, sudbinski podstaknuti mnogim okolnostima današnjice i pod pritiskom savremenog života, ne mogu da naprave ozbiljniji korak u izboru partnera, a što bi rezultiralo brakom i potomstvom – istakao je reditelj Mitrović.

Film će gotovo u potpunosti biti realizovan domaćim snagama, a glumačku ekipu čine diplomirani glumci banjalučke Akademije umjetnosti: Dragana Marić, Aleksandra Spasojević, Željko Erkić, Bojan Kolopić, Smiljana Marinković i drugi.

Grad Banjaluka je podržao snimanje ovog filma, a projekat je izabran putem javnog konkursa za projekte iz oblasti kulturnog stvaralaštva.

(Agencije)