Vijesti 20.07.2016.

Prve isporuke iz Havane: Kubanska vakcina spas za 20 pacijenata

ČITANJE: 2 minute

U BiH je iz Havane stigla prva isporuka vakcine “cimavaks“, koja se koristi za liječenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakloj fazi.

To su za „EuroBlic“ potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo rješenje o registraciji ovog lijeka, odnosno pravo na njegov uvoz i prometovanje u BiH.

Prije desetak dana sa Kube su uvezene količine “cimavaksa” dovoljne za 20 pacijenata, koje će najdalje za mjesec i po biti dostupne oboljelima.

– Da bi se to desilo, vakcina mora proći kontrolu kvaliteta uvoza prve serije lijeka. Kontrola, koju radi laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, mora da bude završena najdalje za 60 dana. Dakle, u tom roku prva količina može biti isporučena medicinskim ustanovama – naglašava vlasnik i direktor “Imuno farma” dr Aleksandar Fulurija.

Dodaje da će “cimavaks” biti distribuisan samo bolnicama, te da je Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazao zainteresovanost da plati vakcinu za 20 pacijenata.

– Dogovoreno je da ta količina bude tri puta jeftinija od komercijalne cijene. Vakcine dolaze direktno od proizvođača – Centra za molekularnu imunologiju sa Havane – ističe dr Fulurija.

Kako saznajemo, za “cimavaks” su posebno zainteresovani u Univerzitetskom kliničkom centru RS i Kliničkom centru Tuzla, u kojima će se, najvjerovatnije, i naći prve vakcine.

U ALM su potvrdili da su dali dozvolu da “cimavaks” može biti stavljen u promet u BiH.

– Zaključili smo da lijek zadovoljava postavljene kriterijume u pogledu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti, odnosno da je odnos korist/rizik pozitivan. “Cimavaks” je namjenjen liječenju odraslih pacijenata koji imaju nesitnoćelijski karcinom pluća. Riječ je o pacijentima koji su prošli prvu liniju liječenja prema standardnom hemioterapijskom protokolu, baziranom na jedinjenjima platine, sa objektivnim kliničkim odgovorom ili stabilnom bolešću – kaže direktor ALM dr Aleksandar Zolak.

Da situacija u BiH u ovom pogledu nije nimalo bezazlena, potvrđuju i zvanične statistike, prema kojima samo u RS godišnje bude otkriveno 720 slučajeva malignih tumora dušnika, bronha i pluća, dok tokom godine od karcinoma umru čak 653 osobe.

Produžava život

Kubanski imunolozi odavno ukazuju na to da značajan broj bolesnika, nakon što je primio vakcinu, živi duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nezamislivo.

– “Cimavaks EGF” namjenjen je pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj fazi. On usporava i zaustavlja napredovanje metastaze na druge organe, a kancer se transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes – objašnjavaju oni.

(EuroBlic)