Biznis 17.03.2016.

Prvi neuspjeh aukcije trezorskih zapisa Vlade RS

ČITANJE: 2 minute
berza
Vladi Republike Srpske više niko ne želi da pozajmi pare, poručuju iz Partije demokratskog progresa. Nakon što je, prvi put, Vladina aukcija trezorskih zapisa doživjela neuspjeh na Banjalučkoj berzi, u PDP-u tvrde  da je to jasan dokaz da u državnoj kasi nema ni marke.

Od planiranih 20, bankari su juče pristali da na mjesec dana ,Vladi posude samo 13 miliona maraka.

– I pored tolike likvidnosti banke nisu htjele dati kredit Vladi RS od 20 miliona KM. Na 30 dana rok dospjeća i uz tako visoku kamatnu stopu od 2,7 odsto. Ovo najbolje oslikava stanje u kojem se nalazi Budžet- rekao je Miroslav Brčkalo, šef Kluba odbornika PDP-a u NSRS.

Prvi djelimični neuspjeh aukcije trezorski zapisa ministar finansija Zoran Tegeltija danas nije htio da komentariše. Umjesto njega na pitanja novinara  odgovara samo ministar  rada Milenko Savanović. Priznaje da  stanje u državnoj kasi i nije baš sjajno.To je prouzrokovalo i brojna kašnjenja boračkih naknada, podsticaja i subvencija.

– Ti prilivi nisu u nekom željenom obliku da bi ta dinamika bila zadovoljena ali Republika nikom nije ostala dužna niti će ostati dužna. Par dana ne znači ništa, sedmica, deset dana ali imajte i to u vidu koliko je opterećen Budžet RS sa svim onim šta nosi na leđima. Sa obzirom da vi imate jako bitnu ulogu u javnosti jer vašim informacijama se mnogima oblikuje svijest, reći ću još da ovaj narod mora više raditi- kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Da se mora više raditi i da je prošlo vrijeme preživljavanja na kredit, tvrde i ekonomisti. Djelimični neuspjeh poslednje aukcije trezorskih zapisa, dokaz je da je bankarski sektor državi već pozajmio previše para. ATV je prošle nedjelje objavila da je zbog toga došlo i do značajnog porasta kamatnih stopa. Dok Federacija svoje trezorske zapise prodaje po 0,5 odsto, zaduživanje Srpske poslednjih godinu dana tri puta je poskupilo.

– I prošli piut smo konstatovali da će banke malo opreznije izlagati se kreditnom riziku prema javnom sektoru prije svega prema Budžetu i sada se to potvrdilo. Banke sve opreznije procjenjuju kreditne rizike pa tako i onaj prema javnom sektoru jer javni sektor  klijent koji svoje obaveze refinansira uglavnom iz novih zaduženja- kazao je ekonomski analitičar Srećko Bogunović.

Situaciju bi, objašnjava Bogunović, mogao da spase novi kreditni aranžman sa MMF-om ukoliko Vlada pristane na reforme. Ipak, kaže da će trezorski zapisi nedostajati Banjačkoj berzi jer je to jedina značajnja aktivnost koja se na berzi dešava. Zbog stanja u privrredi,  ulaganje u akcije preduzeća u Srpskoj skoro nikome nije interesantno.

(Atv)

Oznake: Zoran Tegeltija