Magazin 12.05.2022.

PRVI PUT: Astronomi fotografisali crnu rupu u Mliječnom putu

ČITANJE: 1 minuta

Astronomi su danas objavili da su u središtu Mliječnog puta fotografisali supermasivnu crnu rupu. Fotografija onog što je američka astrofizičarka Feryal Ozel nazvala “nježnim gigantom” je javno objavljena.

Ozel je angažovana na Univerzitetu Arizona i dio je projekta “Event Horizon Telescope” kojeg čini 300 naučnika iz 13 institucija, a koji upravljaju globalnom mrežom teleskopa.

Prva fotografija crne rupe ikada iz galaksije Messier 87 (M87) nastala je 2019. Astronom Sheperd Doeleman iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian je tada poručio da smo “vidjeli ono za šta samo mislili da nećemo moći vidjeti”.

Michael Johnson, također iz spomenutog centra, je poručio da su posljednje spoznaje, kako je izjavio, nevjerovatna potvrda Einsteinove teorije relativnosti.

List New York Times piše da postoje indicije da u centru svake galaksije postoji crna rupa koja može milione ili milijarde puta više biti masivnija od Sunca. Astronomi još ne znaju kako su crne rupe postale tako velike.

Paradoksalno je to što su one najsvjetliji objekti u svemiru, jer imaju sposobnost apsorpcije svjetlosti. Većina materije iz svemira ulazi u njih. Otkrića iz 60-ih godina su navela da se ozbiljno prihvati ideja da crne rupe zaista postoje.

(SB)

Oznake: crna rupa