Vijesti 01.10.2015.

Prvi zatvorenici u državnom zatvoru do kraja 2016. godine

ČITANJE: 2 minute
zatvor
Ministarstcvo pravde BiH organizovalo je danas prezentaciju relalizacije projkta i izgradnje državnog zatvora u mjestu Naklo u Vojkovićima, opština istočna Ilidža.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH kazao je danas da bi izgradnja državnog zatvora prvog u BiH koji se gradi po evropskim standardima trebala biti okončano do avgusta naredne godine te da bi prvi zatvorenici u ovaj zatvor trebali ući do kraja 2016. godine.

Govoreći o evropskim  standardima državnog zatvora koji se gradi, Grubeša je rekao da će svaki zatvorenik biti smještan u 12 metara kvadratnih, što je evropski standard, te da će ovaj zatvor zadovoljavati sve propise koje traži Evropska unija.

Izgradnja zatvora povjerena je češko-španskom konzorcijumu “OHL ŽS – Brno i OHL Madrid”.

Zoran Bašić, direktor jedinice za sprovođenje projekta rekao je da je cjelokupna vrijednost projekta 39,6 miliona evra od čega je 6,45 evra iz budžeta BiH, 11,15 miliona evra donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 miliona evra tehničke pomoći EU, 19,3 miliona evra krediti Razvojne banke Vijeća Evrope i 1,1 milion američkih dolara donacija Vlade SAD-a što je namjenjeno za obuku zatvorskog osoblja.

Bašić je istakao da je vrijednost ugovora po izvođenju radova na izgradnji zatvora 26,5 miliona evra.

Naglasio je da je kompleks zatvora na površini od 26.000 metara kvadratnih te da se kompleks sastoji od deset objekata u krugu i jedne zgrade van kruga zatvora, u kojoj će biti smješteno osoblje.

Zatvor će imati i sportsko rekretativni prostor, kuhinju i sve ono što je potrebno a što će zadovoljiti standarde EU.

– Planiran je i poseban blok za agresivne zatvorenike a po potrebi će biti obezbjeđena sva potrebna ljekarska zaštita a da se ne napušta zatvorski krug- rekao je Bašić.

Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH rekao je da je projekat izgradnje državnog zatvora od izuzetne važnosti za BiH.

Podsjetio je da je početak izgradnje jako dugo trajao ali su se u periodu manjem od dvije godine radovi jako intezivirali te je dodao da se nada da će vrlo brzo na ovoj lokaciji imati zatvor.

Upitan da prokomentariše situaciju u zatvorima u BiH i u pogledu poštivanja ljudskih prava on je rekao da je EU zabrinuta uslovima u zatvorskim jedinicama u BiH te da se nada da će izgradnjom ovog novog zatvora ovaj problem biti riješen.

(Nezavisne novine)