Vijesti 24.07.2016.

Pune ruke posla za banjalučke stomatologe!

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki stomatolozi zahvaljujući niskim cijenama i kvalitetnom uslugom tokom ljeta imaju najviše posla, jer im dolaze pacijenti porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive i rade u inostranstvu.

Savo Kostadinović, doktor stomatologije i predsjednik Udruženja privatnih doktora stomatologije Republike Srpske objasnio je da u ovo vrijeme dijaspora dolazi na godišnji odmor, pa jedno vrijeme provode na moru, a drugo u ambulantama.

“Pored kvalitete mislim da je presudna i cijena, jer ovdje je desetostruko manja cijena nego što je na zapadu, u Americi ili bilo gdje u svijetu”, kazao je Kostadinović za Anadolu Agency (AA).

Na pitanje da li domaći stomatolozi mogu kvalitetom parirati daleko razvijenim svjetskim zemljama odgovorio je da se kod nas ne proizvodi ništa za stomatologiju, već se materijali nabavljaju iz Njemačke, Švajcarske, Amerike…

“Doktor i ja u Njemačkoj koristimo iste materijale, nema razlike nikakve, i iste aparate i sve. Sve što ovdje se nalazi uglavnom je aparatura iz Njemačke, Italije ili Švajcarske”, kaže on.

Prema njegovim riječima osim “stranaca” koji imaju korijene u BiH, znatan je i i broj “rođenih Nijemaca, Austrijanaca ili drugih” koji koriste stomatološke usluge u Banjaluci polako razbijajući “famu” o BiH. Nažalost, konkretni podaci o broju strukturi pacijenata u privatnim stomatološkim ordinacijama ne postoje.

U njegovoj ambulanti ekipa AA zatekla je Sandru Švraku, porijeklom iz Gradiške, koja živi u Švedskoj. Na svakom godišnjem odmoru, sa kćerkom dolazi u ambulantu u Banjaluci, zbog cijene, ali i kvalitete.

“Ovdje je i više nego duplo jeftinije. Tamo nam ona ode i kaže dobar dan i to košta 100 eura. Obično čišćenje zubića, ništa ekstra, znači ne može se uporediti. Kvalitet je ekstra ovdje. I tamo sam radila zube i nisam bila zadovoljna – ni sa cijenom, ni sa kvalitetom”, istakla je Sandra Švraka.

Za razliku od nje Jovo Jokić, rodom iz Benkovca, koji živi u Akronu u SAD prvi put je dopratio suprugu kod banjalučkog stomatologa, obzirom da je došao i u posjetu bratu koji živi u ovom gradu.

“Što se tiče ordinacija tamo su daleko uređenije, bolje, tamo su sve prizemne, daleko veće po površini i sve je na jednom mjestu i slikanje i vađenje zuba i rađenje implanta i sve živo. Ja sam to tamo i radio. Cijene su ovdje 700 evra jedan implant, a tamo je dva puta toliko, a kvalitet ovisi od doktora do doktora”, ispričao je Jokić.

(Anadolija)