Pusić: Teške riječi ostavile posljedice

vesna pusic
vesna pusic
Sve ono što se proteklih dana dešavalo će se odraziti na odnose Srbije i Hrvatske, izjavila je za “Večernje novosti” šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

– Ali važno je i da ne dramatizujemo oko svake situacije, već da sve pokušamo da riješimo tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi- dodala je ona.

Upitana kako se sada može izgladiti sve ono što je loše urađeno prošlih dana, prije svega kanonada ružnih reči koja je na račun Srbije stigla iz Zagreba, Pusić je rekla da i jedna i druga strana razumiju da se ne mogu riješiti problemi ako se ne razgovara i oko nekih stvari ne pronađe kompromis.

– Sa druge strane, kada se razmjene i neke nepotrebno teške reči, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor- kaže šefica hrvatske diplomatije.

Upitana kako može da spori da sve ovo nije ostavilo posljedice na odnose Srbije i Hrvatske, ona je rekla:

“Naravno da se sve to odrazilo na naše odnose, ali u krajnjoj liniji se nadam da ćemo pronaći način koji konflikt čini manje dramatičnim, a rješenje pristupačnijim i jednoj i drugoj strani.”

Na pitanje zar se nije sve moglo rešiti “tihom diplomatijom”, Vesna Pusić je rekla da “ne izostaje dijalog samo u našem regionu, izostaje na neki način u cijeloj Evropi jer sve ovo što se događa je potpuno nova situacija”.

– Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Evropa nema jedinstveni odgovor oko problema izbjeglica. I to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i između država članica i onih koje to nisu. Nažalost, prva reakcija je bila “brigo moja pređi na drugoga- dodala je ona.

Prema njenim riječima, pokazalo se da ta “briga” neće ni na koga drugog da pređe i da je to “briga naša”.

– Ako se za nju ne pobrinemo zajednički nema riješenja i to momentalno, jer smo u istom loncu. Da se koliko-toliko pristojno ponašamo i pomognemo ljudima koji su tu došli u ogromnom broju i u velikoj nevolji- ocijenila je ona.

Vesna Pusić dodaje da treba nastojati da se dođe do trajnog riješenja.

– A to je razgovor sa Turskom, Jordanom i Libanom. Na malo duži rok, ali ne predugi, valja razmišljati i o jednom širem savezu koji će biti u stanju da zaustavi rat u Siriji i Iraku. Bez toga možemo se mi Hrvati i Srbi svađati koliko hoćemo, ali problem se neće riješiti. Samo će se povećavati- rekla je ona.

(Večernje novosti)

ĆULUM: Manje od 10 razbojništava na 100.000 stanovnika

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, kao i da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, te da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila. “Tako nije nigdje

Servisne informacije za 10. decembar

Servisne informacije za utorak, 10. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo pet krivičnih djela, a jadvni red je narušen jednom. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica lakše i jedno lice teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

SJEDNICA GRADSKOG ODBORA SP: Jača saradnja Beograda i Banjaluke

U prepunoj  sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, održana je proširena Sjednica Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka. Članovima Gradskog odbora i gostima obratio se predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, a specijalni gost bio je predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograd i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević. Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je unaprijeđenje

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima

SLUČAJ „AĆIMOVIĆ“: Kako je politička scena RS dobila “kontea Marija Marka del Tintoreta”

Kada je scenarista Siniša Pavić majstorski osmislio, a Vlastimir Đuza Stojiljković maestralno odglumio lik sitnog prevaranta sa pseudonimom „konte Mario Marko del Tintoreto“ u „Srećnim ljudima“, poznatoj domaćoj TV seriji iz devedesetih godina, mnogi su se pitali – da li je postojao uzor u stvarnosti za ovakvu tragikomičnu figuru? Od ponedjeljka, 9. decembra, konačno je