Vijesti 20.09.2015.

Put ka Evropi se isplatio: Isti dan dobio azil i posao

ČITANJE: 2 minute
farmac

Sirijski mladi farmaceut prije tri mjeseca napustio je Damask bježeći od Islamske države, a u Njemačkoj je odmah našao zaposlenje.

Njemačke novine svakoga dana objavljuju priče o ljudima iz novoga talasa izbjeglica koji su već dobili posao pa su tako objavili i priču o jednome mladiću koji je dobio stalno zaposlenje isti dan kada mu je i odobren azil.

Sirijski mladić završio je u Damasku farmaciju, a porodica mu već treću generaciju vodi apoteku u središtu Damaska. Mladić je odlučio da napusti sirijski glavni grad jer je Islamska država već došla do njegovog predgrađa.

Prije tri mjeseca krenuo je na riskantan put u nepoznato, a sada je zaposlen u jednoj njemačkoj farmaceutskoj firmi.
Prvi čovjek Mercedesa Diter Zeče pozdravio je dolazak migranata konstatacijom da bi “izbjeglice mogle biti pokretač novog njemačkog privrednog čuda”.

Njemačke kompanije nadmeću se u davanju pomoći izbjeglicama, a fudbalski klub Bajern Minhen među prvima je uplatio milion evra.

S uplatama su ubrzo uslijedili i drugi njemački klubovi koji na svaku domaću utakmicu ugoste po nekoliko stotina izbjeglica.

Slično kao u Njemačkoj, razmišljaju i ponašaju se u Švedskoj i Austriji. Ove tri zemlje najviše finansiraju izbjeglice u vremenu dok im se ne odobri azil i nađe posao.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Njemačku je ušlo 250.000 izbjeglica, a isto toliko pristiglo ih je samo u avgustu i septembru. S pola miliona izbjeglica Njemačka već osjeća zasićenje svojih kapaciteta i pokušava  da ublaži talas dolaska iako su rekli da do kraja ove godine očekuju milion izbjeglica.

Iz Berlina se sve češće i glasnije čuju najave da će morati drastično skresati prava azilanata kako bi ih destimulisali u njihovoj namjeri da se po svaku cijenu dokopaju Njemačke.

(Kurir)