Biznis 04.09.2015.

Putevi RS ne daju 3,5 miliona KM firmi Siniše Dodika?!

ČITANJE: 3 minute
Putevi RS

Firmi “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, koja je blokirala račun JP “Putevi RS” na iznos od 3,4 miliona KM, još nije isplaćena nijedna marka zbog straha da bi poslije naplate ta firma mogla otići u stečaj.

U JP “Putevi RS” kažu da na sve moguće načine prolongiraju prebacivanje novca, jer su odluke Kancelarije za rješavanje žalbi BiH prema kojima “Elektrounionu” mora biti isplaćen novac krajnje sporne.

U ovom javnom preduzeću nadaju se pozitivnom ishodu postupka koji se vodi pred Sudom BiH, jer kako kažu, sva argumentacija je na njihovoj strani.

– Sudu smo predali dokumentaciju o tome da je ukupna imovina firme ‘Elektrounion’ oko 196.000 KM, a navodno su se željeli prijaviti na tender od preko 34 miliona KM, što je u startu sporno- kažu u JP “Putevi RS” i dodaju da će, koliko god mogu, odugovlačiti isplatu i prebacivanje novca.

O blokadi računa JP “Putevi RS” juče je govorio i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, koji je rekao da je nevjerovatno da firma koja ima kapital od 2.500 KM dobije presudu na 3,4 miliona KM te da je to pitanje za pravosuđe.

– Informisani smo o tome i trenutno razmatramo mogućnosti kako da se ispravi šteta koja je velika. Nikome nije jasno kako firma koja uopšte nije učestvovala na tenderu može da dobije presudu, tako da je ovo definitivno pitanje za pravosuđe. Radi se o preduzeću koje ima kapital od 2.500 KM, sada poslije ove presude mogu da uzmu tri i po miliona i sutra odu u stečaj i šta onda- rekao je Trninić.

Podsjećanja radi, do blokade računa došlo je jer se firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, a iza koje, prema nezvaničnim informacijama, stoji Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u NSRS, žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tender raspisan još 2012. godine.

Dodik je ranije demantovao informacije da stoji iza ove firme, a kako je rekao, samo joj iznajmljuje poslovni prostor.

“Elektrounion” je preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, a nakon toga uložio prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka, što naravno nije urađeno jer tadašnji rukovodioci JP “Putevi RS” navodno nisu znali šta predstavnik “Elektrouniona” želi.

Nakon toga “Elektrounion” se žali Kancelariji za razmatranje žalbi (KRŽ) koja JP “Putevi RS” nalaže da obustavi postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli odluku, “Putevi RS” posao dodjeljuju firmi “Romanijaputevi” i od tada počinje pravna zavrzlama koja traje i danas.

KRŽ postupak javne nabavke poništava u cijelosti, međutim JP “Putevi RS” podnosi tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ o poništenju postupka poništi, a Upravno odjeljenje Suda BiH upravo to i čini, ali predmet vraća KRŽ na ponovno odlučivanje.

Nakon ponovljenog postupka KRŽ donosi rješenje kojim usvaja zahtjev “Elektrouniona” u visini od 3.409.838 KM, na koje se JP “Putevi RS” ponovo žali sa zahtjevom da se ospori rješenje, međutim “Elektrounion” pokreće izvršni postupak prinudne naplate potraživanja kod Suda BiH zbog kojeg je račun i blokiran.

Postupak JP “Putevi RS” protiv odluke KRŽ je još u toku i Apelaciono odjeljenje Suda BiH daće konačnu riječ.

(Nezavisne)