Vijesti 19.09.2015.

Putin i Berluskoni popili najstarije vino na Krimu

ČITANJE: 1 minuta
putin

Kada je Silvio Berluskoni došao u posjetu Krimu, Vladimir Putin je odlučio da ga ugosti onako kako je nekadašnji italijanski premijer i navikao – ekstravagantno.

Silvio Berluskoni je poznat kao veliki hedonista, ali i čovjek koji uživa u lijepim ženama i dobrom vinu. A njegov domaćin Vladimir Putin se baš potrudio da ga ugosti kako dolikuje, te mu je poslužio najstarije vino na poluostrvu, šeri “Heres de la frontera” iz 1775. godine. Vrijednost flaše iznosi više od 150.000 dolara.

putin 2

Ova informacija razbjesnila je ukrajinsku vladu, koja uprkos ruskom pripajanju, Krim i dalje smatra svojom teritorijom. Naime, “Heres de la frontera” smatra se ukrajinskim javnim dobrom. U pitanju je poklon Katarine Velike grofu Mihailu Voroncovu koji je donijet prije 240 godina iz Španije.

Voroncov je bio veliki ljubitelj vina, a u to vrijeme je bio na čelu krimske guvernije. Ukrajinsko “javno dobro” čuvano je u vinariji Masandra, u kojoj se nalazi nekoliko hiljada unikatnih flaša najkvalitetnijeg vina. Vinarija je, nakon pripajanja Krima, došla u ruke Rusa.

Ukrajinsko tužilaštvo otvorilo je istragu i po svemu sudeći će podići optužnicu protiv Putina i Berluskonija zbog “velike zloupotrebe ukrajinske imovine”.

(Blic)