Svijet 23.10.2020.

PUTIN O NAGORNO-KARABAHU: Nemamo favorite, i Jermenija i Azerbejdžan su nam bliski

ČITANJE: 2 minute

Azerbejdžan i Jermenija su za Rusiju jednaki partneri i za nas je tragedija što tamo, u Nagorno-Karabahu, ginu ljudi, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Mi želimo da gradimo sveobuhvatne odnose kako sa Jermenijom, tako i sa Azerbejdžanom “, rekao je on u on-lajn obraćanju na 17. međunarodnom forumu „Valdaj“.

Rusija je, kako je objasnio, oduvek imala posebne veze sa obe zemlje, prenosi Sputnjik.

„Počnimo od početka, od Nagorno-Karabaha i koga podržavamo. Rusija je uvek imala posebne veze sa Jermenijom, ali i sa Azerbejdžanom. U Rusiji živi više od dva miliona Jermena i oko dva miliona Azerbejdžanaca. To nisu samo ljudi koji su došli na privremeni posao, već i ono koju tu žive praktično stalno“, objašnjava Putin.

Čak iako pregovori ne daju rezultata 30 godina, to ne znači da treba da počne da se puca, dodaje on. i ističe da niko više od Rusije nije zainteresovan za rešavanje ovog pitanja.

To je konflikt među našim prijateljima, dodao je ruski predsednik.

Ruski predsednik navodi da se ukupna broj poginulih na obe strane od početka novog talasa sukoba približava cifri od 5.000. Rusija je mnogo godina predlagala razna rešenja za tu krizu, ali ono nije nađeno i sada imamo sukob u najgoroj varijanti, dodao je on.

Podsetio je da je 1992. godine formirana Minska grupa OEBS, da su Rusija, Francuska i Amerika kopredsedavajući, i da je na njima odgovornost za organizovanje pregovaračkog procesa.

„Uveren sam, 100 odsto, da svi učesnici u procesu teže tome da se situacija normalizuje, ali niko nije toliko zainteresovan za to kao Rusija“, rekao je Putin.

Putin je rekao i da se Rusija i Turska ne slažu kada je reč o situaciji na južnom Kavkazu i da je Moskva za političko rešavanje pitanja Nagorno-Karabaha.

(SB/banjaluka.net)