Svijet 17.12.2020.

PUTIN U GODIŠNJEM OBRAĆANJU: U poređenju sa Zapadom, Rusija je nevinašce

ČITANJE: 2 minute

U godišnjem obraćanju medijima, predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je Krim postao sastavni deo Ruske Federacije kao rezultat referenduma, dok to nije bio slučaj po pitanju Kosova, prenosi Sputnjik.

Na Zapadu su „progutali“ odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije, rekao je Putin odgovorajući na pitanja na godišnjoj konferenciji za novinare.

Govoreći o odnosu Zapada prema Rusiji i odgovarajući na pitanje da li je baš Rusija uvek nedužna ili ima malo i njene krivice u lošim odnosima sa Zapadom, ruski lider je rekao: „Da, mi smo nevinašca u poređenju sa vama“.

Putin je ukazao i da se NATO širi ka ruskim granicama, dok Amerika izlazi iz ključnih vojnih sporazuma.

Izašli su iz Sporazuma o otvorenom nebu. Šta mi da radimo? Ne želim da vam postavljam ovo pitanje, ali šta da radimo? Ostaviti sve kako jeste, upitao je on.

Vi, kao zemlja NATO, ćete leteti iznad nas i sve predavati američkim partnerima, a mi ćemo biti lišeni takve mogućnosti kada je reč o američkoj teritoriji? Pametni ste ljudi, zašto mislite da smo mi budale? Zašto mislite da mi ne možemo analizirati takve elementarne stvari, predočio je Putin.

Rusija je ozbiljno napredovala kada je reč o vakcini protiv korona virusa, naveo je Putin i dodao da ruska vakcina pruža zaštitu od 97 odsto.

Rusija je prva zemlja na svetu koja je takoreći izumela i počela da proizvodi vakcinu – i naučnog centra Gamaleja i novosibirskog centra Vektor. Imamo dobru vakcinu – bezbednu i efikasnu – više od 95 odsto, nivo zaštite je oko 96-97 odsto, kažu stručnjaci, rekao je Putin.

On je istakao da se nije vakcinisao, jer vakcina još nije odobrena za ljude njegove dobi, ali će to obavezno učiniti čim to postane moguće.

(Agencije)