Svijet 13.11.2020.

PUTIN: U sukobu u Nagorno-Karabahu 4.000 poginulih, sporazum spriječio katastrofu

ČITANJE: 1 minuta

Zajednička izjava Јermenije, Azerbejdžana i Rusije o Nagorno-Karabahu omogućila je da se zaustavi krvoproliće i da se stabilizuje situacija u regionu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom video sastanka o rješavanju humanitarnih pitanja u tom regionu.

Na onlajn-sastanku učestvovali su i ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, šef Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnjikov i šef Ministarstva za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev, prenosi Sputnik.

– Okupio sam vas da razgovaramo o situaciji koja se odvija u zoni sukoba u Nagorno-Karabaha. Nadam se da više nećemo upotrebljavati tu frazu – sukob u Nagorno-Karabahu, i nadam se da ćemo uskoro preći na razgovor o drugim pitanjima – rekao je ruski predsjednik.

On je dodao da je veoma važno i aktuelno pitanje pružanja pomoći stanovništvu, koje je stradalo usljed vojnih dejstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kako bi se vratili mirnom životu.

Prema njegovim riječima, u regionu Nagorno-Karabaha je teška humanitarna situacija.

– U oblasti Nagorno-Karabah pojavili su se ozbiljni humanitarni problemi. Sada smo o tome obaviješteni. Broj žrtava, uključujući i civile, premašio je 4.000, ranjeno je više od 8.000 osoba, broj izbjeglica se, prema različitim izvorima, procjenjuje na desetine hiljada. Porušena je civilna infrastruktura, mnogi kulturni objekti – rekao je Putin.

On je saopštio da je naložio ministru Lavrovu da obavijesti partnere iz Minske grupe OEBS-a i međunarodne organizacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Јermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan su 10. novembra potpisali zakjedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

(SB/Banjaluka.net)