Vijesti 29.09.2015.

Putniku pozlilo, avion Er Srbije hitno sletio u Hrvatsku

ČITANJE: 1 minuta
er srbija
Jednom putniku pozlilo je na letu Er Srbije JU 535 iz Rima ka Beogradu u ponedeljak oko 21:30, a avion je hitno sletio na najbliži aerodrom, javlja “Tango six”.

Kabinska posada je najprije stabilizovala stanje putnika kom je pozlilo, a avion je zatim prizemljen na najbliži aerodrom u tom trenutku – Split.

Kako Tango Six saznaje od svjedoka ovog incidenta koji je bio pomenutom letu, jedan od putnika Erbasa A319 (YU-APJ “Dejan Stanković”) je tokom preleta Jadranskog mora, po riječima ljekara, ostao bez svijesti i pulsa.

– On je najverovatnije doživio srčani udar. Sreća je da su među putnicima bili i ljekari koji su uz brzu i stručnu reakciju posade povratili čoveka i stabilizovali mu stanje do sletanja u Split gdje ga je preuzela hitna pomoć. Kabinska posada je koristila kiseoničku masku, ali nisam siguran da li je upotrebljena AED oprema (autonomni defibrilator) ili je reanimacija bila “klasična”- navodi očevidac.

– Zadnji dio aviona vjerovatno nije ni vidio šta se dešava, ja sam sedio bliže, on je sjedio u prvom ili drugom redu ekonomije. Sve se dogodilo na početku servisa hrane i pića- dodaje on.

Po njegovom svjedočenju, avion je brzo izveo diverziju za hitne medicinske slučajeve – hitno slijetanje radi prihvata pacijenta na aerodrom Split.

Pacijenta je tamo preuzela lokalna hitna pomoć. To je trajalo desetak minuta, ostalo je bila dopuna gorivom i papirologija i avion je ubrzo nastavio svoj put i sletio u Beograd.

(B92)