Politika 16.10.2015.

Radmanović: Biće referenduma, džaba se Incko žali

ČITANJE: 2 minute
radmanovic
Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da SNSD neće u vlast na nivou BiH, a kadrovi iz Saveza za promjene neka ostanu na vlasti samo da ne prenose ovlaštenja i ništa ne rade na štetu Republike Srpske.

– Ne želimo da postanemo dio te vlasti, već da oni koji su tamo, shvate šta su ključna pitanja za Republiku Srpsku i da se zajedno djeluje kada je nešto protiv interesa Srpske – istakao je Radmanović.

Radmanović je za “Pres Republike Srpske” ocijenio da će doći do promjena u Savjetu ministara BiH, što će, rekao je, logično da dovede i do promjene nekih srpskih kadrova, ali o tome neka razmišlja Savez za promjene.

On je naveo da sastanci koje sa liderima svih važnijih stranaka u Republici Srpskoj pokušava da organizuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nisu motivisani borbom za vlast, jer SNSD ne zanima raspodjela pozicija u Sarajevu.

Govoreći o predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o radu srpskih predstavnika u institucijama BiH, Radmanović kaže da, ako bude mudrosti svih narodnih poslanika, onda je moguće da se izvuče određena korist iz te sjednice.

On je istakao da Savez za promjene izmišlja afere i da to rade godinama, jer oni nemaju programska opredjeljenja i zajedničko im je da napadaju vlast i izmišljaju afere.

– Ovo što radi Dragan Mektić u posljednje vrijeme, i dio ekipe iz SDS-a, u vezi s prisluškivanjem, to je stvarno mučno, i nikome ne koristi. Najmanje njima. Priča o korupciji koju su pokrenuli se okrenula i sad se vidi da je vrh SDS-a platio snimanje nekoga – rekao je Radmanović.

Govoreći o posljednjem saboru SNSD-a na kojem je najavljen referendum o nezavisnosti 2017. godine, Radmanović je pojasnio da to zavisi od ponašanja svih, i EU, i OHR-a i partija iz druga dva naroda.

– Da podsjetim, rekli smo, ukoliko ne budu prihvaćeni stavovi Republike Srpske u zaštiti Dejtona, onda se opredjeljujemo za referendum. Dakle, ne po svaku cijenu. Naša je procjena da nezavisnost jeste želja većine građana u Srpskoj i jasno smo rekli da ćemo ići u tom pravcu ukoliko se nastave pritisci i otimanja – istakao je Radmanović.

Kada je riječ o najavljenom referendumu u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH, Radmanović je rekao da će biti održan, dodavši da ga neće biti samo ako ga neko zabrani.

– Nema mnogo onih koji ga mogu zabraniti. Visoki predstavnik pokušava da uradi nešto, pa piše Savjetu bezbjednosti UN i navodi da kršimo članove Ustava BiH koji ne postoje. To je šokantno. Ali, inicijativa za referendum postoji, i on će biti sproveden – poručio je Radmanović.

(Press RS)

Oznake: Milorad Dodik