Radmanović: Biće referenduma, džaba se Incko žali

radmanovic
radmanovic
Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da SNSD neće u vlast na nivou BiH, a kadrovi iz Saveza za promjene neka ostanu na vlasti samo da ne prenose ovlaštenja i ništa ne rade na štetu Republike Srpske.

– Ne želimo da postanemo dio te vlasti, već da oni koji su tamo, shvate šta su ključna pitanja za Republiku Srpsku i da se zajedno djeluje kada je nešto protiv interesa Srpske – istakao je Radmanović.

Radmanović je za “Pres Republike Srpske” ocijenio da će doći do promjena u Savjetu ministara BiH, što će, rekao je, logično da dovede i do promjene nekih srpskih kadrova, ali o tome neka razmišlja Savez za promjene.

On je naveo da sastanci koje sa liderima svih važnijih stranaka u Republici Srpskoj pokušava da organizuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nisu motivisani borbom za vlast, jer SNSD ne zanima raspodjela pozicija u Sarajevu.

Govoreći o predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o radu srpskih predstavnika u institucijama BiH, Radmanović kaže da, ako bude mudrosti svih narodnih poslanika, onda je moguće da se izvuče određena korist iz te sjednice.

On je istakao da Savez za promjene izmišlja afere i da to rade godinama, jer oni nemaju programska opredjeljenja i zajedničko im je da napadaju vlast i izmišljaju afere.

– Ovo što radi Dragan Mektić u posljednje vrijeme, i dio ekipe iz SDS-a, u vezi s prisluškivanjem, to je stvarno mučno, i nikome ne koristi. Najmanje njima. Priča o korupciji koju su pokrenuli se okrenula i sad se vidi da je vrh SDS-a platio snimanje nekoga – rekao je Radmanović.

Govoreći o posljednjem saboru SNSD-a na kojem je najavljen referendum o nezavisnosti 2017. godine, Radmanović je pojasnio da to zavisi od ponašanja svih, i EU, i OHR-a i partija iz druga dva naroda.

– Da podsjetim, rekli smo, ukoliko ne budu prihvaćeni stavovi Republike Srpske u zaštiti Dejtona, onda se opredjeljujemo za referendum. Dakle, ne po svaku cijenu. Naša je procjena da nezavisnost jeste želja većine građana u Srpskoj i jasno smo rekli da ćemo ići u tom pravcu ukoliko se nastave pritisci i otimanja – istakao je Radmanović.

Kada je riječ o najavljenom referendumu u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH, Radmanović je rekao da će biti održan, dodavši da ga neće biti samo ako ga neko zabrani.

– Nema mnogo onih koji ga mogu zabraniti. Visoki predstavnik pokušava da uradi nešto, pa piše Savjetu bezbjednosti UN i navodi da kršimo članove Ustava BiH koji ne postoje. To je šokantno. Ali, inicijativa za referendum postoji, i on će biti sproveden – poručio je Radmanović.

(Press RS)

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je

UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH. Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam

AKADEMIJA UMJETNOSTI Izložba likovnih radova, dodjela diploma i obilježavanje Svjetskog dana muzike

Godišnja završna izložba radova studenata likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće održana u srijedu, 19. juna, i imaće humanitarni karakter, najavila je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik. Dodikova je istakla da će sredstva koja će biti prikupljena od prodaje studentskih radova biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest.

Višković i Brnabićeva na regionalnoj konferenciji “Digitalizacija i intelektualna svojina”

Regionalna konferencija “Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak”, na kojoj učestvuju premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić počela je u Banjaluci. O prijetnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine govoriće premijeri Srbije i Srpske, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen