Radmanović: Biće referenduma, džaba se Incko žali

radmanovic
radmanovic
Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da SNSD neće u vlast na nivou BiH, a kadrovi iz Saveza za promjene neka ostanu na vlasti samo da ne prenose ovlaštenja i ništa ne rade na štetu Republike Srpske.

– Ne želimo da postanemo dio te vlasti, već da oni koji su tamo, shvate šta su ključna pitanja za Republiku Srpsku i da se zajedno djeluje kada je nešto protiv interesa Srpske – istakao je Radmanović.

Radmanović je za “Pres Republike Srpske” ocijenio da će doći do promjena u Savjetu ministara BiH, što će, rekao je, logično da dovede i do promjene nekih srpskih kadrova, ali o tome neka razmišlja Savez za promjene.

On je naveo da sastanci koje sa liderima svih važnijih stranaka u Republici Srpskoj pokušava da organizuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nisu motivisani borbom za vlast, jer SNSD ne zanima raspodjela pozicija u Sarajevu.

Govoreći o predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o radu srpskih predstavnika u institucijama BiH, Radmanović kaže da, ako bude mudrosti svih narodnih poslanika, onda je moguće da se izvuče određena korist iz te sjednice.

On je istakao da Savez za promjene izmišlja afere i da to rade godinama, jer oni nemaju programska opredjeljenja i zajedničko im je da napadaju vlast i izmišljaju afere.

– Ovo što radi Dragan Mektić u posljednje vrijeme, i dio ekipe iz SDS-a, u vezi s prisluškivanjem, to je stvarno mučno, i nikome ne koristi. Najmanje njima. Priča o korupciji koju su pokrenuli se okrenula i sad se vidi da je vrh SDS-a platio snimanje nekoga – rekao je Radmanović.

Govoreći o posljednjem saboru SNSD-a na kojem je najavljen referendum o nezavisnosti 2017. godine, Radmanović je pojasnio da to zavisi od ponašanja svih, i EU, i OHR-a i partija iz druga dva naroda.

– Da podsjetim, rekli smo, ukoliko ne budu prihvaćeni stavovi Republike Srpske u zaštiti Dejtona, onda se opredjeljujemo za referendum. Dakle, ne po svaku cijenu. Naša je procjena da nezavisnost jeste želja većine građana u Srpskoj i jasno smo rekli da ćemo ići u tom pravcu ukoliko se nastave pritisci i otimanja – istakao je Radmanović.

Kada je riječ o najavljenom referendumu u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH, Radmanović je rekao da će biti održan, dodavši da ga neće biti samo ako ga neko zabrani.

– Nema mnogo onih koji ga mogu zabraniti. Visoki predstavnik pokušava da uradi nešto, pa piše Savjetu bezbjednosti UN i navodi da kršimo članove Ustava BiH koji ne postoje. To je šokantno. Ali, inicijativa za referendum postoji, i on će biti sproveden – poručio je Radmanović.

(Press RS)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i