Politika 13.09.2015.

Radmanović: Mora se pronaći krivac za pokušaj atentata na Vučića!

ČITANJE: 2 minute
vucic

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je danas da je neprihvatljivo što ni nakon dva mjeseca od pokušaja atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima još nisu pronađeni krivci.

– Još nemamo nijednog krivca, niti ocjene o svemu ovome. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić su u vrhu odgovornosti i da smo evropska zemlja morali su podnijeti ostavke kada se dogodio pokušaj atentata – rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je o ovome prestalo da govori i Predsjedništvo BiH.

– Oni, možda, misle da ne treba tražiti krivca, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Na ovakvom odnosu se ne mogu graditi dobrosusjedski odsnosi, uprokos pruženoj ruci iz Srbije – smatra Radmanović.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Radmanović je ocijenio da Mektić i Vilić nisu sposobni da se nose sa ovim izazovom.

– Pokazali su u prethodnom periodu da ne znaju šta rade, da pričaju neprovjerene stvari i da nisu u stanju da riješe nijadan problem, a pogotovo ovaj, ukoliko bi zadesio BiH –  kaže Radmanović.

On je naveo da SNSD od institucija BiH, ali i Republike Srpske traži da budu spremne na određeni broj izbjeglica koji bi išao prema BiH.

– Moramo biti spremni u dva smjera – humanitarni i bezbjednosni. EU se nije dobro pripremila za izbjegličku krizu za koju smo svi znali da će se dogoditi –  dodao je Radmanović.

Komentarišući raspodjelu funkcija na nivou BiH, Radmanović je rekao da se sve radi jednostrano jer nema nikoga iz vlasti Srpske da utiče na taj izbor.

– Iako je ranije bilo dogovoreno, nismo dobili funkciju guvernera Centralne banke BiH, kao ni direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Govori se i o promjeni viceguvernera iz reda srpskog naroda, što je neprihvatljivo, jer se u institicujama kao što je Centralna banka mora pitati Srpska – rekao je Radmanović, podsjetivši da na čelu ovih instuticja od osnivanja nije bio srpski kadar.

On kaže da je opozicija iz Srpske potrčala u Sarajevo da dobije funkciju ministra bezbjednosti BiH i da su vidljivi rezultati tog rada.

(Agencije)

Oznake: Denis Zvizdić