Politika 13.09.2015.

Radmanović: Postignut određen dogovor, ali ne smije biti odgađanja referenduma

ČITANJE: 2 minute
radmanovic

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjaluci da je dobro što je u Briselu postignut napredak u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, ali da to nije dovoljno da bi SNSD odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Dobro je što je ovaj dijalog nastavljen i podržavamo što su ministri pravde iz BiH postigli određeni dogovor, ali on ne može da dovede do odgađanja referenduma – rekao je Radmanović novinarma.

On je istakao da SNSD, a posebno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zbog odluke o referendumu trpi retoričke pritiske, ali i one od dijela diplomata iz međunarodne zajednice.

– Ne prihvatamo bilo kakve pritiske, jer Srpska ima pravo na referendum. Referendumom se štiti Dejtonski mirovni sporazum i zbog toga je i raspisan, a otete nadležnosti moraju da budu vraćene Republici Srpskoj – dodao je Radmanović.

On je ocijenio da je opozicija u Srpskoj uzdražana kada je riječ o referendumu.

– Biti uzdržan o nečemu što je pitanje slobode je udarac za građane koji glasaju. Pozivam sve u Republici Srpskoj da prihvate referendum kao najvažnije demokratsko pravo i da se tako onose prema njemu – kaže Radmanović i napominje da je ovo prilika da se kaže viskom predstavniku u BiH Valentinu Incku da ode iz BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno brzo provoditi sve što bude dogovreno u strukturalnom dijalogu.

Protokol o ishodu ministarskog sastanka u okviru EU – BiH strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa potpisan je 10. septembra ove godine u Briselu.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je, nakon potpisivanja navedenog protokola, da je za Srpsku prihvatljivo rješenje da se dođe do jasno propisane nadležnosti Suda BiH u prvom i drugom stepenu, prvenstveno da ta pravosudna institucija postupa u skladu sa zakonom koje je usvojio parlament BiH.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik