Vijesti 26.08.2015.

Radmila Čičković: Rezultati popisa biće poznati krajem godine

ČITANJE: 3 minute

C

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković najavljuje da bi prvi konačni rezultati popisa trebalo da budu poznati do kraja godine.

Ona napominje da ne postoji manipulacija u vezi sa brojem Bošnjaka u Srpskoj ili brojem Srba u Federaciji BiH, već je riječ o određenom broju popisnica u kojima postoji nelogičnost, odnosno nekonzistentnost u odgovorima.

– Nema govora o brisanju Srba, Bošnjaka, Hrvata ili nekih drugih. Problem je ako imate određeni broj popisnica u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u BiH, a svakodnevno putuju na posao u inostranstvo, a, pritom, ne misli se na susjedne zemlje. Problem je, dakle, ako imate popisnice u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u mjestu popisa, a da je mjesto njihovog stalnog stanovanja u drugoj, nesusjednoj državi – pojašnjava Čičkovićeva.

Takođe, problem su i lica koja su se izjasnila da su stalni stanovnici u mjestu popisa iako u narednih godinu dana više neće biti tu.

“Ukoliko su neka lica na jednom mjestu navela da stalno žive u mjestu popisa, a na drugom da su odsutna zbog školovanja, onda ljudi sa takvim odgovorom ne mogu biti tretirani kao stalni stanovnici – ističe Čičkovićeva.

Tokom septembra trebalo bi da bude održana sjednica Centralnog popisnog biroa. Ukoliko se tri statističke institucije usaglase u izboru jedinstvene metode obrade podataka, onda će biti objavljeni rezultati popisa.

– To znači da dogovor mora da bude zasnovan na popisnoj metodologiji, Zakonu o popisu, kao i preporukama Međunarodne monitoring misije i međunarodnih eksperata iz oblasti obrade popisnih podataka, na čemu Republički zavod za statistiku Srpske sve vrijeme insistira – naglašava Čičkovićeva.

Konačni rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni jer statističke institucije u BiH imaju različite stavove u vezi sa kriterijumom izvođenja rezidentnog stanovništva.

– Čak ni u samoj Agenciji za statistiku BiH ne postoji saglasnost u vezi sa ovim pitanjem. Da bismo dobili konačne rezultate, treba da se usaglasimo oko pravila na osnovu kojih ćemo definisati rezidentno stanovništvo. Nakon toga, u vrlo kratkom roku možemo početi sa objavljivanjem rezultata – navodi Čičkovićeva.

Zavod za statistiku Republike Srpske traži da bude poštovan Zakon o popisu i Metodologija popisa, kao i da ne bude problema u primjeni metodologije.

– Direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers, prilikom junske posjete, rekao je da, prema kriterijumima EU i međunarodnoj definiciji, rezidentno stanovništvo predstavljaju lica koja žive u zemlji duže od 12 mjeseci ili planiraju da žive u njoj duže od tog perioda nakon referentnog datuma. Time je sve rečeno – napominje Čičkovićeva.

Ona najavljuje da će osim popisa, Republički zavod za statistiku Republike Srpske nastaviti sa redovnim aktivnostima, te će, kao i do sada, raditi na dodatnom unapređenju i podizanju kvaliteta statističkih saopštenja.

– Krajem novembra objavljujemo našu najobuhvatniju publikaciju – Statistički godišnjak, gdje na više od 600 stranica dajemo korisnicama veliki broj podataka o Srpskoj. Sredinom decembra objavićemo i publikaciju `Ovo je Republika Srpska`, koja je namijenjena širokom krugu korisnika jer, putem kratkih crta, tabela i grafikona, pruža osnovne pokazatelje stanja i promjena ekonomskog i društvenog života Srpske – pojasnila je Čičkovićeva.

(Agencije)