Radmila Čičković: Rezultati popisa biće poznati krajem godine

C

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković najavljuje da bi prvi konačni rezultati popisa trebalo da budu poznati do kraja godine.

Ona napominje da ne postoji manipulacija u vezi sa brojem Bošnjaka u Srpskoj ili brojem Srba u Federaciji BiH, već je riječ o određenom broju popisnica u kojima postoji nelogičnost, odnosno nekonzistentnost u odgovorima.

– Nema govora o brisanju Srba, Bošnjaka, Hrvata ili nekih drugih. Problem je ako imate određeni broj popisnica u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u BiH, a svakodnevno putuju na posao u inostranstvo, a, pritom, ne misli se na susjedne zemlje. Problem je, dakle, ako imate popisnice u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u mjestu popisa, a da je mjesto njihovog stalnog stanovanja u drugoj, nesusjednoj državi – pojašnjava Čičkovićeva.

Takođe, problem su i lica koja su se izjasnila da su stalni stanovnici u mjestu popisa iako u narednih godinu dana više neće biti tu.

“Ukoliko su neka lica na jednom mjestu navela da stalno žive u mjestu popisa, a na drugom da su odsutna zbog školovanja, onda ljudi sa takvim odgovorom ne mogu biti tretirani kao stalni stanovnici – ističe Čičkovićeva.

Tokom septembra trebalo bi da bude održana sjednica Centralnog popisnog biroa. Ukoliko se tri statističke institucije usaglase u izboru jedinstvene metode obrade podataka, onda će biti objavljeni rezultati popisa.

– To znači da dogovor mora da bude zasnovan na popisnoj metodologiji, Zakonu o popisu, kao i preporukama Međunarodne monitoring misije i međunarodnih eksperata iz oblasti obrade popisnih podataka, na čemu Republički zavod za statistiku Srpske sve vrijeme insistira – naglašava Čičkovićeva.

Konačni rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni jer statističke institucije u BiH imaju različite stavove u vezi sa kriterijumom izvođenja rezidentnog stanovništva.

– Čak ni u samoj Agenciji za statistiku BiH ne postoji saglasnost u vezi sa ovim pitanjem. Da bismo dobili konačne rezultate, treba da se usaglasimo oko pravila na osnovu kojih ćemo definisati rezidentno stanovništvo. Nakon toga, u vrlo kratkom roku možemo početi sa objavljivanjem rezultata – navodi Čičkovićeva.

Zavod za statistiku Republike Srpske traži da bude poštovan Zakon o popisu i Metodologija popisa, kao i da ne bude problema u primjeni metodologije.

– Direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers, prilikom junske posjete, rekao je da, prema kriterijumima EU i međunarodnoj definiciji, rezidentno stanovništvo predstavljaju lica koja žive u zemlji duže od 12 mjeseci ili planiraju da žive u njoj duže od tog perioda nakon referentnog datuma. Time je sve rečeno – napominje Čičkovićeva.

Ona najavljuje da će osim popisa, Republički zavod za statistiku Republike Srpske nastaviti sa redovnim aktivnostima, te će, kao i do sada, raditi na dodatnom unapređenju i podizanju kvaliteta statističkih saopštenja.

– Krajem novembra objavljujemo našu najobuhvatniju publikaciju – Statistički godišnjak, gdje na više od 600 stranica dajemo korisnicama veliki broj podataka o Srpskoj. Sredinom decembra objavićemo i publikaciju `Ovo je Republika Srpska`, koja je namijenjena širokom krugu korisnika jer, putem kratkih crta, tabela i grafikona, pruža osnovne pokazatelje stanja i promjena ekonomskog i društvenog života Srpske – pojasnila je Čičkovićeva.

(Agencije)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum