Radojičić Tegeltiji: Sa 14. sprata Vlade ne vide se banjalučki vrtići!

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je oštro kritikovao Ministarstvo finansija zbog njihovog protivljenja da se za izgradnju novih vrtića i zapošljavanja dodatnih vaspitačica u gradskom budžetu za iduću godinu izdvoji 750.000 KM.

„Sa 14. sprata u Vladi ne vide se naši vrtići. Oni udaraju štambilje i samo gledaju u papire, ne gledajući zašto će taj novac biti potrošen“, kazao je Radojičić tokom današnje rasprave o prijedlogu gradskog budžeta, kojim je, između ostalog, predviđeno da se za Centar za predškolsko obrazovanje izdvoji 750.000 KM više u odnosu na ovogodišnji budžet.

On je obavijestio odbornike da se Ministarstvo finansija ovih dana usprotivilo namjeri gradskih vlasti da u idućoj godini grade novi vrtići i zaposle nove vaspitači, bez obzira na to što su i sami republički organi, kako je naglasio, konstatovali da su grupe u vrtićima pretrpane i da nemaju dovoljan broj radnika.

„S jedne strane, imamo situaciju u kojoj republička inspekcija ulazi u vrtiće povodom incidenta u kojem je jedno dijete izgriženo i konstatuje da se to dešava zbog nedostatka vaspitača, a da se, druge strane, Ministastvo finansija, dakle takođe institucija na republičkom nivou, protivi našoj namjeri da otvaramo nove vrtiće i zaposlimo vaspitače“, kazao je Radojičić.

On je istakao da se planirano povećanje rashoda za plate odnose gotovo isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok se zaposlenim u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće povećati ni za jednu marku.

U obrazloženju predloženog budžeta, Radojičić je naveo da je budžet predložen u iznosi od 134.091.000 KM i da će u idućoj godini uslijediti brojni infrastrukturni i razvojni projekti. Kao najznačajanije, naveo je završetak Toplane, izgradnju Zelenog mosta, te više kružnih tokova i važnih saobraćajnica, poput završetka Istočnog tranzira te puteva prema Priječianima i Motikama.

Reagujući na primjedbe opozicionih odbornika, koji su kritikovali vlasti zbog povećanih izdvajanja za sport od 250.000 KM, Radojičić je naglasio da će taj novac, koji je inciran sticanjem priznanja Evropskog grada sporta, biti iskorišten isključivo za razvoj sporta u osnovnim školama, odnosno da djeca dobiju besplatne škole sporta umjesto da ih plaćaju njihovi roditelji.
Istovremeno, Radojičić je istako da će planirana budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena.

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.