Radojičić Tegeltiji: Sa 14. sprata Vlade ne vide se banjalučki vrtići!

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je oštro kritikovao Ministarstvo finansija zbog njihovog protivljenja da se za izgradnju novih vrtića i zapošljavanja dodatnih vaspitačica u gradskom budžetu za iduću godinu izdvoji 750.000 KM.

„Sa 14. sprata u Vladi ne vide se naši vrtići. Oni udaraju štambilje i samo gledaju u papire, ne gledajući zašto će taj novac biti potrošen“, kazao je Radojičić tokom današnje rasprave o prijedlogu gradskog budžeta, kojim je, između ostalog, predviđeno da se za Centar za predškolsko obrazovanje izdvoji 750.000 KM više u odnosu na ovogodišnji budžet.

On je obavijestio odbornike da se Ministarstvo finansija ovih dana usprotivilo namjeri gradskih vlasti da u idućoj godini grade novi vrtići i zaposle nove vaspitači, bez obzira na to što su i sami republički organi, kako je naglasio, konstatovali da su grupe u vrtićima pretrpane i da nemaju dovoljan broj radnika.

„S jedne strane, imamo situaciju u kojoj republička inspekcija ulazi u vrtiće povodom incidenta u kojem je jedno dijete izgriženo i konstatuje da se to dešava zbog nedostatka vaspitača, a da se, druge strane, Ministastvo finansija, dakle takođe institucija na republičkom nivou, protivi našoj namjeri da otvaramo nove vrtiće i zaposlimo vaspitače“, kazao je Radojičić.

On je istakao da se planirano povećanje rashoda za plate odnose gotovo isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok se zaposlenim u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće povećati ni za jednu marku.

U obrazloženju predloženog budžeta, Radojičić je naveo da je budžet predložen u iznosi od 134.091.000 KM i da će u idućoj godini uslijediti brojni infrastrukturni i razvojni projekti. Kao najznačajanije, naveo je završetak Toplane, izgradnju Zelenog mosta, te više kružnih tokova i važnih saobraćajnica, poput završetka Istočnog tranzira te puteva prema Priječianima i Motikama.

Reagujući na primjedbe opozicionih odbornika, koji su kritikovali vlasti zbog povećanih izdvajanja za sport od 250.000 KM, Radojičić je naglasio da će taj novac, koji je inciran sticanjem priznanja Evropskog grada sporta, biti iskorišten isključivo za razvoj sporta u osnovnim školama, odnosno da djeca dobiju besplatne škole sporta umjesto da ih plaćaju njihovi roditelji.
Istovremeno, Radojičić je istako da će planirana budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena.

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te