Sport 16.09.2015.

Rafting regata Banjaluka-Beograd startuje 22. septembra

ČITANJE: 2 minute
regata
Treća po redu rafting regata “Banjaluka-Beograd” biće održana od 22. septembra do 8. oktobra.

U regati će pored 10 članova Rafting kluba “Kanjon” iz Banjaluke, koji će veslati cijelu dionicu puta, učestvovati i rafteri, kajakaši i kanuisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a pojedine etape izveslaće i pripadnici Oružanih snaga BiH, Specijalne policije Republike Srpske i Crne Gore, kao i pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog čega će se broj učesnika regate konstantno mjenjati.

Regata će iz Banjaluke krenuti 22. septembra, a već 2. oktobra ući će u Srbiju, dok je dolazak u Beograd planiran 8. oktobra.

Iz Rafting kluba “Kanjon” kažu da se regati mogu priključiti svi zainteresovani građani.

Cilj regate je povezivanje gradova koji leže uz riječne tokove Vrbasa i Save, kao i njihova turistička promocija. I ove godine regata je usmjerena ka prevenciji od elementarnih nepogoda, na prvom mjestu poplava, koje su prošle godine gotovo opustošile pojedine gradove BiH i Srbije.

– Ovom regatom želimo predstaviti život na rijeci i u prirodi, jer većina ljudi ne može ni zamisliti kako izgleda provesti 10 do 12 časova na vodi, zatim spavati na obali, vrlo često uz nepovoljne vremenske uslove- rekao je predsjednik RK “Kanjon” Aleksandar Pastir.

Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada rekao je da je grad podržao ovu regatu i da su datum kada se ona održava uvrstili među značajnije datume dešavanja Banjaluke.

Predsjednik Turističke organizacije grada Ostoja Barašin naglasio je da će učiniti sve da na putu do Beograda učesnicima regate nakon dnevnog veslanja odmor učini što ugodnijim.

– U saradnji s Turističkom organizacijom Beograda pripremili smo doček učesnika u Beogradu, gdje će ova manifestacija dobiti svu neohodnu pažnju i promociju, jer treba da bude podsticaj za buduće učesnike da se priključe narednim regatama- istakao je Barašin.

U svim gradovima duž rijeka kojima će proći regata biće osnovani klubovi u sportovima na vodi, a biće upriličeni i prigodni programi kojim će se promovisati gradovi kroz koje će pomenuta regata proći.

Regatu su i ove godine podržali Konzulat Srbije u Banjaluci, Ministarstvo trgovine i turizma RS, Predstavništvo RS u Beogradu, gradovi Banjaluka i Beograd i njihove Turističke organizacije, kao i brojni sponzori.

(Banjaluka.net)