Biznis 06.02.2019.

RAJČEVIĆ SA DELEGACIJOM “MICROSOFTA” Pomoć u povezivanju sistema visokog obrazovanja sa poslovnom zajednicom

ČITANJE: 1 minuta

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će kompanija “Majkrosoft” u tehnološkom smislu pomoći povezivanje naučno-istraživačke zajednice i sistema visokog obrazovanja sa poslovnom zajednicom, u funkciji ekonomskog razvoja Srpske.

Idemo u pravcu modernizacije, digitalne transformacije, tvrdi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević. Kaže, fokus se stavlja na spajanje naučnoistraživačke zajednice i javnih univerziteta, te poslovnog sektora.

Ovdje, kako Rajčević kaže, veliku ulogu ima “Microsoft” kao strateški partner. Vizija Ministarstva i njegove uloge u sistemu Vlade je da se okuplja što više potencijala, znanja, koje će doprinijeti u donošenju političkih odluka, tvrdi Rajčević.

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija kaže, uspješna saradnja sa Vladom Republike Srpske traje oko 12 godina. Tvrdi, nastaviće raditi na unaprjeđenju sigurnog okruženja, pružanja e-servisa prema građanima, te uvođenju digitalne transformacije na nivou Vlade. Krivošija kaže da je ovo Ministarstvo prvo u regiji prepoznalo sinergiju između visokog obrazovanja, IT-a i naučno-istraživačkog rada.

“Nadam se da će Ministarstvo u narednom periodu definisati nove strategije i primijeniti nova rješenja da bi građanima i privrednim subjektima omogućila bolje okruženje”, rekao je Krivošija i dodao da je uspješna saradnja sa Vladom Srpske već rezultirala razvojem, napretkom i povećanjem sigurnosti njenih servisa i servisa institucija.

(ATV)