RAJČEVIĆ: Veliko zanimanje za “IT prekvalifikaciju”, traži se mjesto više

Za “IT prekvalifikaciju” se traži mjesto više – kažu u institucijama koje su organizovale ovaj projekat. Interes građana za besplatnu obuku u oblasti informacionih tehnologija je velik, a nadamo se da će do kraja godine, 100 visokoobrazovanih ljudi naći posao u IT sektoru, kaže Srđan Rajčević.

“Želimo da kroz jednu intenzivnu šestomjesečnu – teorijsku i praktičnu – obuku, ljude koji su suficitarnih zanimanja, kao što su profesori istorije, geografije, diplomirani pravnici i ekonomisti, dakle oni za kojima je vrlo mala potražnja na tržištu rada, da pokušamo da ih kroz obuku prekvalifikujemo za određene IKT vještine kako bi nakon uspješno okončane obuke mogli naći posao kod domaćih IKT firmi”, kaže rđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Za prekvalifikaciju se do 9. maja mogu prijaviti svi koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, starosti od 24 do 40 godina – a imaju fakultetsku diplomu. Ministarstvo je za pilot-projekat izdvojilo 300.000 KM, dok Zavod za zapošljavanje daje 200.000 KM. Očekujemo da dobijemo kvalitetnu radnu snagu u ovom sektoru, poručuju iz Zavoda.

“Oni će sutra, kad prođu obuku koja će trajati nešto duže – najmanje pola godine – nešto je i skuplja obuka nego inače, oni će steći te vještine koje su potrebne za programiranje. Ja vjerujem da će većina njih zadovoljiti te visoke kriterijume koje će provesti ICBL zajedno sa ministarstvom”, kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Nakon eliminacionog testa i intervjua, najboljih 100 prijavljenih kreće na šestomjesečni kurs – a za one koji žive 60 km i dalje od Banjaluke, obezbjeđen je smještaj. Cijeli projekat provodi Inovacioni centar u Banjaluci, a predavanja će u sklopu šestomjesečnog kursa držati profesori banjalučkog Elektro-tehničkog fakulteta.

“Program po kojem će oni biti obučavani se dizajnira tako što smo još u prošlom mjesecu ušli u direktnu komunikaciju sa IT sektorom, da vidimo koji su profili najpotrebniji i za koje profile ima najviše radnih mjesta. Prema tome će biti napravljen sam kurikulum, odnosno program obuke”, kaže Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

Dio ovog projekta je i “IT orijentacija”. Učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Srpskoj će u sklopu “Orijentacije” moći da upoznaju prednosti sticanja informatičkih vještina.

(atv)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.