Rastrošno: 29 miliona KM za prevoz bh. činovnika

parlament bih
Većina poslanika koji su učestvovali u raspravi o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH usprotivila se ovom zahtjevu.

Maja Gasal Vražalica iz DF-a rekla je da ne vidi zašto je ovo hitno i zašto Savjet ministara nije predložio paket izmjena Zakona o platama i naknadama, već samo o naknadama za prevoz.

– SBB se od početka zalaže za racionalno trošenje budžetskih sredstava, predlagali smo i ukidanje `bijelog hljeba` i uvijek nam je rečeno da Savjet ministara priprema cjelovito rješenje plata i naknada, a sada smo dobili samo ambiciozan naziv i minornu izmjenu – rekao je poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić.

On je dodao da ne vidi razlog da se ovo rješenje razmatra po hitnom postupku, bez komisijske faze.

Poslanik SDA Hazim Rančić istakao je da ova stranka insistira na cjelovitom sagledavanju pitanja plata i naknada u institucijama BiH, te je dodao da će Klub SDA podržati predloženi zakon.

Kao razlog je naveo finansijsku analizu da se izdaci za prevoz zaposlenih u institucijama BiH iz godine u godinu povećavaju.

Prema podacima Savjeta ministara BiH, ukupni izdaci po osnovu plaćanja naknade za prevoz zaposlenima u institucijama BiH povećavaju se iz godine u godinu i sa nepunih 28 miliona u 2012. godini u 2014. dostigli su 29 miliona KM.

U obrazloženju predloženog zakona precizira se da će novim podzakonskim aktom biti predviđen model obračuna naknade za prevoz zasnovan na udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog – cijena po kilometru, a ne na osnovu potvrda ovlaštenih prevoznika, kao što je to sada slučaj.

(Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.