Magazin 16.02.2016.

Ratna propaganda: Ovog se filma bojao čak i monstrum Gebels

ČITANJE: 3 minute
film
Vinston Čerčil je za značajan doprinos u pobjedi nad Njemcima u Drugom svjetskom ratu pohvalio – jedan film.

-“Gospođa Miniver” je drama koja je imala veliki uticaj na svijest Amerikanaca i promjenu njihovog odnosa prema Hitleru i nacistima-  rekao je Čerčil nakon rata.

“Mi ćemo doći i bombardovati vaše gradove. Sravnićemo vas sa zemljom”.

To su bile riječi koje je izgovorio jedan glumac u filmu, a koji je glumio uhvaćenog njemačkog pilota.

Ali, upravo je zbog tih riječi film u američke domove uspio unijeti djelić užasa u pomalo uspavanu Ameriku čiji su stanovnici duže vrijeme živjeli u mraku i izolaciji, odnosno nisu bili previše svjesni što se zaista događa u Evropi.

“Gospođa Miniver” se u kinima počela prikazivati 1942. godine, kada je svijet već bio u najžešćem ratu protiv nacista.

Taj je film važan iz još jednog razloga, a to je što je s njim započeo zaokret u politici Holivuda, koji se do tada snažno opirao učestvovao u filmskoj propagandi protiv nacista.

– Holivud je tada bio leglo ulizica i kukavica. Stalno su igrali dvoličnu igru, sve dok nije postalo potpuno jasno da Amerika ne može cijeli rat sjediti kao rezervni igrač na klupi- izjavio je filmski kritičar David Tompson.

“Gospođa Miniver” je zapravo melodrama, ali je režiser William Wajler pretvorio u ratnu dramu.

Wajler je rođen u Francuskoj i jako je dobro znao šta Hitler radi po Evropi, pa je odlučio prepraviti scenarij.

– Nisam smio biti “mekan”. Bio sam jako zabrinut zbog potpune izolacije Amerikanaca, koji su živjeli kao da se ništa ne dešava i odlučio sam napraviti pravi propagandni film. Priča je to o porodici koja živi mirnim životom u SAD-u, ali nakon što otac i sin odu u rat, žena ostaje sama. Potom se u njihovom gradu pojavljuje njemački padobranac i ona se s njim mora sama boriti- rekao je Wajler.

Mijenjajući originalni scenaro, režiser je od simpatičnog i prijateljskog njemačkog vojnika napravio agresivnog okupatora.

– On je lik vojnika pretvorio u ono što su njemački vojnici i bili – hladnokrvni nacisti- rekao je Tompson.

Nakon ovog filma, pojavila su se i druga ostvarenja s propagandom protiv Hitlera i njegovih zločina, a možda najpoznatiji je “Diktator” Čaplina Čaplina.

Savezničke snage prikazivale su “Gospođu Miniver” u kinima u Europi, a predsjednik Roosevelt je naredio MGM-u da “svaki Amerikanac mora pogledati ovaj film”.

Čerčila je za ovaj film rekao da vrijedi kao “50 brodova razarača”.

Film je preveden na nekoliko jezika, takođe po naredbi Ruzvelta. Čak su i kopije ovog filma bacane iz aviona na teritoriju koju je Njemačka okupirala, a najuticajniji magazini, kao što je TIME, filmski su plakat objavili na svojim naslovnicama.

Ali, pohvala za film stigla je i od sobe od koje su se to najmanje nadali – ni manje ni više nego od Džosefa Goebelsa, Hitlerovog “genija za propagandu”. Gebels je film nazvao “savršeno odrađenim zadatkom”.

– U filmu nećete čuti nijednu ružnu riječ o Njemačkoj ili njenoj vojsci, ali je antinjemačka propaganda savršeno vidljiva. Besprijekorno odrađen posao- rekao je Gebels o filmu.

(Express.hr)