Biznis 22.06.2021.

RAZLIČITE BERBE: Malinari zadovoljno trljaju ruke, trešnje podbacile

ČITANJE: 6 minuta

Berba malina u BiH polako se zahuktava, a malinari očekuju da će ovogodišnja otkupna cijena dostići rekord te ističu da već ima nagovještaja da bi ove godine mogla da dostigne cijenu do pet KM po kilogramu. Kako kažu, malina je dočekala svojih pet minuta.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, kazao je da se otkupna cijena u Srbiji kreće i do šest KM, pa da nešto manju cijenu očekuju i malinari u BiH, pišu Nezavisne.

“Jako je teško licitirati koliko će iznositi cijena, ali na našem području jedan od najvećih otkupljivača je u maju izašao s okupnom cijenom od četiri KM, tako da je sigurno da će cijene ići gore”, pojasnio je Alempić.

Dodao je da je berba počela prije nekoliko dana i dosta malina je propalo, tako da će ove godine imati dosta manji rod nego ranije.

Da će malinari ove godine biti zadovoljni cijenom kaže i Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, koji ističe da je njena cijena u okruženju oko pet do šest KM, pa se ista očekuje i u BiH.

“Budući da sve zemlje regiona izvoze na ista tržišta, očekujemo da i maline iz BiH budu ravnopravne cjenovno”, ističe Stojanović.

Dodaje da su informacije koje dobijaju iz Srbije i dijelova BiH gdje je berba već ranije počela jako pozitivne.

“Imamo već približnu cijenu akontativnu u odnosu na prošlogodišnju završnu cijenu. Tako ove godine očekujemo najbolju cijenu otkako se bavimo malinarstvom”, pojašnjava Stojanović.

Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, ističe da je ove godine jako dobar, ali i kvalitetan rod malina.

“Zasad su otkupljivači izašli sa cijenom od četiri KM, ali svi parametri pokazuju da će sigurno u narednom periodu da se nastavi rast cijena”, kazao je Mahmutović i istakao da godinama unazad nije bila ovako dobra cijena što se tiče malina. Kako kaže, ovo jagodičasto voće dočekalo je svojih pet minuta.

Petko Rankić, vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr” iz Bratunca, ističe da je on već polovinom maja, iako berba malina nije bila ni počela, izašao s otkupnom cijenom od četiri KM po kilogramu.

“To je početna cijena, svakako da je prisutna tendencija rasta, ali opet sve zavisi od kvaliteta i količine”, kazao je Rankić.

Ističe da je ove godine kvalitet malina mnogo bolji nego ranijih godina.

“Ne znam da li će cijena malina dostići pet KM, ali sigurno je kako se berba zahuktava da će preći brojku od četiri KM”, ističe Rankić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, takođe je naveo da se ove godine očekuju manji prinosi, ali dosta bolji kvalitet nego ranijih godina.

“Vrijeme je malinarima ove godine išlo na ruku, mada su kasni proljetni mrazevi nanijeli štetu, ali ne u velikim količinama”, kazao je Dojčinović. Ističe da se može očekivati da će maline ove godine postići dobru i solidnu cijenu.

“Zasad se priča da će otkupna cijena biti i veća od četiri KM, što je jako visoko”, pojašnjava Dojčinović.

Kasni proljetni mraz stvorio problem

Zbog kasnih mrazeva, prema riječima voćara u Srpskoj, gotovo da i nije bilo berbe trešanja, dok su otkupne cijene od 3,5 KM u trgovinama skočile i do nerealnih sedam KM po kilogramu ove voćke.

Voćari se žale da su vremenske neprilike uticale na slab rod ove godine, ali i na to da su trgovci cijene podigli i do 200 odsto, što, prema njihovim riječima, nije korektno ni prema proizvođačima, ali ni prema krajnjim kupcima.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je za “Nezavisne novine” da se gotovo može reći da zbog vremenskih neprilika trešnja ove godine nije ni rodila.

“Berba je bila loša, posebno u dijelu Potkozarja. Nešto bolji rod imali su na prostoru Semberije i Majevice, jer nisu imali vremenske neprilike”, rekao je Dojčinović.

Problem je stvorio kasni proljetni mraz, zbog čega berbe gotovo i da nema. Otkupne cijene su solidne, iznose oko 3,5 KM i voćari su njima zadovoljni.

“Uzgoj trešanja je težak jer je zahtjevna biljka, a poskupjela je i radna snaga, kao i zaštita biljaka”, kazao je Dojčinović.

Naveo je da, s druge strane, za kupce, ali i proizvođače problem predstavlja što trgovci cijenu trešanja povećavaju i do 200 odsto.

“Vidimo da su cijene trešanja u supermarketima jako visoke”, naveo je Dojčinović.

Ovakve cijene po trgovinama, po njegovom mišljenju, nisu realne za naš standard.

“Mi otkupnu cijenu nismo imali veću od 3,5 KM. Trgovačka marža je nerealna jer trgovci cijene dižu duplo, a nekada i više od toga”, rekao je on. Ukazao je na to da ovakvo ponašanje nije korektno ni prema kupcima, ali ni prema proizvođačima.

“Dovoljno je da se ugrade oko 20 do 30 odsto, a ne 200 odsto kako neki to rade”, zaključio je Dojčinović.

S druge strane, Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, rekao je da je zadovoljan ovogodišnjim rodom trešanja, ali i da on uzgaja devet različitih sorti ove voćke.

“Ono što je cvjetalo prije mraza je opalo, a ono što je cvjetalo poslije je ostalo. Sve to zavisi i od sorti trešanja. Rana sorta je slabo rodila, a ostale bolje”, naveo je Vukota za “Nezavisne novine”.

Uzgoj trešanja je težak jer zahtijeva nekoliko različitih uslova.

“Teška je za uzgoj jer između ostalog mora biti na određenoj nadmorskoj visini”, kazao je Vukota. Istakao je da je otkupna cijena ove godine solidna jer je prethodnih godina bila oko 2,5 KM.

“Cijene trešanja u marketima nisu realne, ali takva je politika i u cijeloj Evropi, ne samo kod nas. Na primjer, u Italiji je kilogram trešanja u marketu 17 evra, a proizvođač dobije jedan evro. Između proizvođača i krajnjeg kupca ima veliki jaz, koji nam pravi problem, a na koji mi ne možemo uticati”, rekao je Vukota.

Rade S. iz Banjaluke je kazao da je prije nekoliko dana otišao u market da kupi trešnje jer ih njegova supruga, ali i djeca obožavaju.

“Razočarao sam se kad sam vidio kolike su im cijene. Bez obzira što porodično svi volimo ovo voće, stvarno mi je to bilo preskupo da kupim”, kazao je ovaj Banjalučanin.

Dodao je da su cijene ranijih godina bile pristupačnije te je bio u mogućnosti da ih kupuje u većim količinama, ali da će ove godine morati da se zadovolji sa svega nekoliko grama omiljene voćke.

(SB)

Oznake: maline, trešnje