Magazin 18.10.2015.

Razlozi zbog kojih ove jeseni trebate posjetiti Holandiju

ČITANJE: 2 minute
van gogh
Ako vam je potreban dobar izgovor da otputujete u Holandiju, na pravom ste mjestu – povodom 125. godišnjice smrti Vinsenta Van Goga, u zemlji će tokom sledeća tri mjeseca biti organizovane brojne izložbe posvećene velikom umjetniku.

Muzej Van Goga u Amsterdamu

Oko 250 slika – četvrtina ukupnog broja sačuvanih djela čuvenog postimpresioniste – i brojna pisma koja su pripadala Van Gogu svoje mjesto našli su u ovom muzeju, kojima su se u okviru trenutne postavke pridružila značajna djela njegovih kolega savremenika, poput Gogena ili Munka.

Posjeta muzeju u ovom trenutku bila bi idealna prilika da uporedite djela velikih umjetnika čiji razvoj sadrži brojne paralele, i koji su se – svako na svoj način – borili sa dubokim osjećanjem egzistencijalnog straha. Izložba će biti otvorena do 17. januara 2016. godine.

Muzej je otvoren svakog radnog dana od 9 – 17 časova (petkom do 22 časa), a cijena ulaznice za odrasle iznosi 17 evra.

Muzej Kroler-Muler u nacionalnom parku De Hoge Veluve

Smješten oko 100 kilometara istočno od prestonice Holandije, muzej Kroler-Muler daleko je manje poznat od svog “suparnika” u Amsterdamu.

Nepravedno, mnogi će reći, s obzirom na to da sadrži drugu po redu najveću kolekciju Van Gogovih djela na svijetu (oko 80 djela), koja je državi poklonjena 1938. godine, zajedno sa ključnim djelima Pikasa, Gogena i impresionista.

U dvorištu od 200.000 kvadratnih metara nalazi se oko 150 skulptura, uključujući djela Rodena, Barbare Hepvort i Henrija Mura, tako da se zaista isplati posjetiti ovo mjesto.

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje, od 10-17 časova, cijena karte za odrasle iznosi 17,5 evra.

Umjetnikova kuća u Zundertu, Holandija

Van Gog rođen je 1853. godine u predivnom selu Zundert u blizini južne granice sa Belgijom. Ovo mjesto posjećuju gotovo isključivo najveći poštovaoci lika i djela velikog slikara, s obzirom na to da u kući nije izložena nijedna Van Gogova slika i da većina izloženih predmeta nije autentična – da biste zamislili život velikog umjetnika 50-ih i 60-ih godina 19. vijeka, morate se oslanjati na audiovizualno iskustvo.

Kuća otvara vrata posjetiocima srijedom, četvrtkom i petkom od 10-17 časova, kao i subotom i nedjeljom, od podneva do 17 sati. Ulaznica za odrasle osobe iznosi 6 evra.

Muzej Noordbrabants

Udaljen 65 kilometara od Zunderta, muzej Noordbrabants upravo (10. oktobra) je otvorio izložbu djela nastalih u Van Gogovom rodnom mjestu i provinciji Brabant. Izloženo je 15 djela, uključujući rani slikarev autoportret i predivni primjerak mrtve prirode iz 1884. godine. Još jedna izložba, ovdje otvorena, bavi se umjetnikovim usponom do slave.

Muzej je otvoren svim danima osim ponedjeljkom, od 11 do 17 časova. Cijena karte za odrasle osobe iznosi 12 evra.

(Vesti online)