Politika 31.10.2017.

Reakcija Milana Tegeltije na pisma i komentare Branka Perića: Pozivam Perića na otvorenu javnu debatu

ČITANJE: 2 minute

“Čvrsto vjerujući u pravo na drugačije mišljenje, koje je neizostavni dio kulture življenja u demokratskom društvu, do kraja ću braniti pravo sudije Branka Perića na mišljenje i kritiku čak i onda kad je to mišljenje drugačije od moga.

Međutim, s obzirom da posljednja istupanja sudije Branka Perića u medijima, bilo putem kolumni, bilo putem pisama, u kojima bez ijednog argumenta izuzev vlastitih insinuacija, manipulišući lažima, proziva mene kao predsjednika VSTS-a BiH i jedan dio članova VSTS-a BiH, želim da naglasim da se radi o lažima, insinuacijama, špekulacijama i pokušajima manipulacije javnosti.

Kako bi se sve činjenice do kraja razjasnile te kako bi se onemogućio špekulantski kriticizam sudije Branka Perića, javno pozivam gospodina Branka Perića da on kao bivši, a ja kao sadašnji predsjednik VSTS-a BiH, konačno, javno sučelimo stavove i argumente u otvorenoj javnoj debati u emisiji “1 na 1” na televiziji po izboru gospodina Perića, a moja preporuka bi bila da to bude televizija koja nije javni servis, a koja pokriva cijeli prostor BiH te koja na bilo koji način u percepciji građana nije povezana sa preferiranjem bilo koje političke opcije u BiH i koja će obojici učesnika dati jednak prostor za iznošenje vlastite argumentacije i stavova.

Što se mene tiče, spreman sam za takvu vrstu javnog sučeljavanja počevši od danas pa do dana kada god to odgovara gospodinu Periću”, zaključuje u svojoj reakciji Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, sudija Suda BiH Branko Perić obratio se sudijama i tužiocima u državnim pravosudnim institucijama navodeći kako je ideja o istragama o ratnoj prošlosti zapravo ideja predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

On je naveo da su sve institucije RS-a stale u odbranu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije, zbog čega imamo paradoksalnu situaciju da prvi put politika brani VSTV.

Perić je istakao da je posebno paradoksalno što institucije RS-a brane VSTV od upozorenja koja stižu iz međunarodne zajednice, a do jučer su ga optuživale da je pod kontrolom te iste međunarodne zajednice.

“To pokazuje da je ideja o istragama o ratnoj prošlosti sudija u našem Sudu Dodikova ideja, koji je to nedvosmisleno iznio u intervjuu Sputnjiku prije dva dana u Beogradu. Predsjednik VSTV-a je očigledno u dogovoru s Dodikom prihvatio da ovu ideju realizuje kroz zaključke koje je sam osmislio stvarajući u instituciji većinu na principu trgovine utjecajem”, naveo je Perić.