Biznis 27.10.2022.

Reakcija vlasti je neophodna, inflacija nagriza društvo

ČITANJE: 2 minute

Inflacija u Bosni i Hercegovini, posebno u pojedinim oblastima, je postavila nove rekorde. Državni prosjek rasta cijena u BiH u septembru, u odnosu na isti period lani, je 17,3 posto. Najviše su rasle cijene prevoza, hrane i pića te stanovanja. Posljednja statistika Agencije za statistiku BiH ukazuje na to da se zaista radi o dramatičnom porastu troškova života i poslovanja.

Intervencija vlasti, svih nivoa, nije bilo niti se naziru u skorije vrijeme. Uz pokoju subvenciju za grijanje i nasumično dijeljenje jednokratne novčane pomoći, institucionalni odgovor je izostao, piše Bloomberg Adria.

“Jedino održivo rješenje je intervencija vlasti, ne samo povremene stihijske isplate uoči izbora bez ikakve ekonomske logike i planiranja”, rekao je za pomenuti medij Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Nakon brojnih obećanja da će se na kraći period ukinuti akcize na gorivo, vrijeme je da se to i ostvari. Gavran smatra da je potreban ozbiljan nadzor i limitiranje marži i cijena.

“Sadašnji pristup očito ne funkcioniše jer maloprodajne cijene uglavnom prevazilaze nivo koji se može opravdati spoljnim faktorima i ulaznim troškovima”, dodao je.

Nedostaju i robne rezerve. Gavran ističe da su najave da će pojedine naftne terminale tek početi obnavljati sramotno priznanje. Druge mjere koje Gavran ističe za olakšanje trenutne situacije su smanjenje poreznih i drugih opterećenja privrede i građana.

Cijena energenata je na uzlaznoj putanji. Cijeli svijet se bori s rastom cijena nafte i gasa. U Federaciji BiH je poskupio plin, a gorivo je širom države sve skuplje.

U međuvremenu, porastao je izvoz električne energije.

“Neophodno je što prije formalno donijeti odluku o cijeni električne energije za narednu godinu i spriječiti bilo kakvo poskupljenje bilo kome”, rekao je Gavran. “Naprotiv, u svjetlu rekordnih izvoznih prihoda elektroprivreda razmotriti mogućnosti smanjenja cijena električne energije.”

Analitičari Bloomberg Adrije smatraju da će se inflacija kroz 2023. godinu vraćati u jednocifrenu teritoriju usljed efekata visoke baze, nedavnog pada cijena robe na svjetskim tržištima i postepenog slabljenja trendova u domaćoj potražnji.

“Inflacija bi mogla iznenaditi naviše ukoliko slabljenje trendova u domaćoj potražnji ipak ne bude toliko izraženo, jer bi pozitivan uticaj na domaću ekonomiju mogao doći od unaprijeđenog procesa uopštenog donošenja odluka nakon mjera implementiranih od strane visokog predstavnika Šmita s rezultatom formiranja vlasti na svim nivoima u Federaciji Bosne i Hercegovine”, zaključili su.

Oznake: inflacija