Vijesti 05.10.2015.

Realnost ili sanjarija: Vlasnik “Svislajona” u Trebinju pravi stazu za Formulu 1!

ČITANJE: 3 minute

ТРЕБИЊЕ, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Концерна "Свислајон" Таково Родољуб Драшковић данас је озваничио почетак радова на пројекту "Град сунца" на требињском локалитету Дражинска гора. У сарадњи са предузећем "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/, биће изграђен аква парк са олимпијским базеном, а у сарадњи са режисером Емиром Кустурицом "Филмски град".

Vlasnik koncerna „Svislajon“ Rodoljub Drašković ozvaničio je danas početak radova na izgradnji „Grada sunca“ na Draženskoj gori kod Trebinja.

Turistički grad, kako je danas na pres konferenciji najavio investitor, u prvoj fazi prostiraće se na 80 hektara a sadržiće zatvoreni olimpijski bazen i akva-park, halu sportova i otvorene sportske terene, hotel sa šest zvjezdica, biciklističke i trim staze, golf terene, stazu za formulu 1, te filmski grad koji će graditi u saradnji sa režiserom Emirom Kusturicom.

Drašković ističe da je riječ o impozantnom projektu koji će privući ne samo turiste iz regije već i iz čitave Evrope, te da će cijela Hercegovina imati veliku korist od ovog projekta.

– Na projektu će biti angažovano oko 1.500 hercegovačkih građevinara, a po završetku u ‘Sunčanom gradu’ biće zaposleno preko 1.000 radnika. Za projekat ću obezbijediti od svojih preduzeća budžet za izgradnju od 20 miliona evra godišnje. Moja je želja da grad završim za pet godina, a ako budem imao suinvestitora i ako ne budem imao opstrukcija – mislim da to možemo završiti do 2019. godine. Tada možemo reći da je Hercegovina stvorila uslove da i njena mladost ostane i ovdje stvara i gradi budućnost“, istakao je vlasnik koncerna „Svislajon“.

Drašković je pojasnio da će projekat zatvorenog olimpijskog bazena realizovati uz saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici, te da je koncept privatno-javnog partnerstva za njega, kao investitora, prihvatljiv i kad je u pitanju izgradnja drugih sadržaja kompleksa, ali i projekta aerodoma na Zupcima, za koji je „Svislajon“ takođe pokazao interes.

– Sve ovo je investicija Svislajona: kao konzervativac ne uzimam kredite, stvaram, a onda i ulažem kapital, tamo gdje me intuicija odvede. Intuicija me dovela ovdje da ovdje gradim i stvaram. Ko se pojavi kao koinvestitor, otvorena su mu vrata.I bez njega mogu graditi, ali onda je to pitanje vremena – je se ne pružam duže nego što mi je ćebe i tačka – istakao je Drašković.

Drašković je pojasnio da će budući „Grad Sunca“ arhitektonski biti oblikovan kad sinteza graditeljskih tradicija Hercegovine, te da će u tu svrhu na novu lokaciju u Draženskoj gori, uz pomoć HET-a, biti izmješten i most kralja Aleksandra, potopljen u hidroakumulaciji Gorica.

– Moja vizija je da tamo preselimo i Begovu kuću, da preko puta nje izgradimo Gazdinsku kuću i povežemo ih mostom kralja Aleksandra, da izgradimo tamo i tursku kaldrmu, da izgradimo guvna, da povežemo vijekove i svu arhitekturu koja je nosila Hercegovinu kroz vijekove – pojašnjava Drašković.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da će Draškovićev „Grad sunca“ zadati „novi ton i ambijent razvoju Trebinja“, proširiti od sadašnjeg središta prema Draženskoj gori i „najljepšem srpskom gradu“ dati novo značenje.

– Mislim da će se i filmski studio ovdje optimalno uklopiti jer se nalazi na geografskoj tački koja obezbjeđuje veliki broj sunačnih dana i upravo je to ambijent, u kojem je jedan inspirativan renesanski koncept moguće obnoviti – kaže reditelj.

Na pitanje koja je njegova uloga i doprinos projektu, Kusturica je pojasnio – da nije u smislu novčanih ulaganja, jer on, kako kaže, nije obrtnik.

– U ovom podjelama uloga on /Drašković/ je car Konstantin, a ja, eventualno, umjetnik. Ja mogu da uložim samo u jedan stan, ali mogu da imam ono što se zove nematrijalna imovina – a to su ideje. A obično se i onaj koji može da privuče banku naziva investitorom – kaže Kusturica.

(Radio Trebinje)