Vijesti 04.09.2015.

Republika Srpska gubi milione zbog rada “na crno”

ČITANJE: 2 minute
rad na crno

U Republici Srpskoj oko 80.000 radnika radi “na crno”, zbog čege izgubi oko 316 miliona konvertibilnih maraka .

Izbjegavanjem prijave radnika poslodavci ne plaćaju doprinose na njihove plate, zbog čega bez novca ostaju fondovi PIO, zdravstvenog osiguranja i dečje zaštite, ali i Zavod za zapošljavanje, kao i budžet RS u koji se sliva porez na platu.

Time su ugrožavaju i prava radnika, koji ostaju bez radnog staža i zdravstvenog osiguranja.

– Posmatrano na godišnjem nivou, fondovi i budžet RS prema paušalnim procenama izgube oko 316 miliona KM, a ‘na ruke’ radnika bude isplaćeno oko 470 miliona KM- istakla je stručni saradnik za ekonomska pitanja u Sindikatu RS Božana Radošević.

Lijek od toga, kako je ona ocijenila, jeste da se poslovanje u sivoj sferi napravi skupljim od legalnog, ali i ulazak u trag novcu kojim poslodavci “na ruke” isplaćuju radnike.

Republički inspektorat za rad u prvih sedam mjeseci ove godine obavio je 3.558 kontrola širom RS i po osnovu ugovora o radu prekontrolisala 7.457 radnika, pri čemu je zatečeno 480 radnika bez zaključenih ugovora o radu i koji nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, a poslodavcima su izrečene kazne u iznosu od 400.000 KM.

– Angažovanje radnika na crno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva, turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, kao i u uslužnim delatnostima- istakla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Ona je dodala da je Vlada RS u okviru reformskih mjera s ciljem suzbijanja rada na crno izmjenila zakonsku odredbu koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od zaključenja ugovora o radu prijavi radnika.

– Poslodavci će sada biti obavezni da sa datumom zaključenja ugovora o radu radnika prijave i na obavezne vidove osiguranja, čime će se znatno smanjiti mogućnost kršenja zakona- smatra Makivić.

(Glas Srpske)