Republika Srpska gubi milione zbog rada “na crno”

rad na crno

rad na crno

U Republici Srpskoj oko 80.000 radnika radi “na crno”, zbog čege izgubi oko 316 miliona konvertibilnih maraka .

Izbjegavanjem prijave radnika poslodavci ne plaćaju doprinose na njihove plate, zbog čega bez novca ostaju fondovi PIO, zdravstvenog osiguranja i dečje zaštite, ali i Zavod za zapošljavanje, kao i budžet RS u koji se sliva porez na platu.

Time su ugrožavaju i prava radnika, koji ostaju bez radnog staža i zdravstvenog osiguranja.

– Posmatrano na godišnjem nivou, fondovi i budžet RS prema paušalnim procenama izgube oko 316 miliona KM, a ‘na ruke’ radnika bude isplaćeno oko 470 miliona KM- istakla je stručni saradnik za ekonomska pitanja u Sindikatu RS Božana Radošević.

Lijek od toga, kako je ona ocijenila, jeste da se poslovanje u sivoj sferi napravi skupljim od legalnog, ali i ulazak u trag novcu kojim poslodavci “na ruke” isplaćuju radnike.

Republički inspektorat za rad u prvih sedam mjeseci ove godine obavio je 3.558 kontrola širom RS i po osnovu ugovora o radu prekontrolisala 7.457 radnika, pri čemu je zatečeno 480 radnika bez zaključenih ugovora o radu i koji nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, a poslodavcima su izrečene kazne u iznosu od 400.000 KM.

– Angažovanje radnika na crno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva, turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, kao i u uslužnim delatnostima- istakla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Ona je dodala da je Vlada RS u okviru reformskih mjera s ciljem suzbijanja rada na crno izmjenila zakonsku odredbu koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od zaključenja ugovora o radu prijavi radnika.

– Poslodavci će sada biti obavezni da sa datumom zaključenja ugovora o radu radnika prijave i na obavezne vidove osiguranja, čime će se znatno smanjiti mogućnost kršenja zakona- smatra Makivić.

(Glas Srpske)

Značajna uloga Muzeja RS u obrazovanju novih naraštaja

Moderno doba sa sobom donosi niz promjena, koje se, između ostalog, odnose i na obrazovanje. U Muzeju RS smo saznali više o tome kako izgleda uloga ove ustanove u odgoju djece i mladih.  Znanja stečena u formalnom obrazovanju više nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje u savremenom svijetu. Razvoj informatičke tehnologije i naučno tehnološki napredak stvorio

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države