Rekonstrukcija gradskih preduzeća u toku: ZIBL isplivava, “Aquana” tone u dugovima

Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) se iščupao iz blokade koja je s prekidima trajala nekoliko godina i trenutno normalno posluju, ali JP “Aquana” je još u velikim gubicima, posebno vanjski bazeni koji su finansijski neodrživi, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodaje da poslovanje ZIBL trenutno izgleda obećavajuće.

“Sprovedeno je nekoliko mjera kroz dokapitalizaciju, zatim kroz prodaju dijela prostora i smanjenja broja radnika, smanjili su se i troškovi i riješili stari dugovi”, objasnio je Radojičić.

Istakao je da je situacija sa JP “Aquana” drugačija te da najveći gubitak ovo preduzeće ima na vanjskim bazenima i ugostiteljskom objektu.

“Mi smo ove godine preduzeli različite mjere – od javnih nabavki do smanjenja broja radnika. ‘Staklenac’ je dat u komercijalni zakup, gdje su bili gubici i negativni troškovi. Oni imaju nešto bolju godinu nego ranije, ali, objektivno, problem predstavljaju vanjski bazeni, koji su finansijski neodrživi i svake godine generišu gubitke”, objasnio je Radojičić.

Dodao je da se mora ići ili na subvencionisanje ili s nekim drugim rješenjem, jer ovo preduzeće ima fiksne godišnje troškove, a sezona traje oko dva ili tri mjeseca, te su u stalnom negativnom rezultatu.

“Vanjski bazen je neodrživ, plus ugostiteljstvo kome smo dali rok do kraja godine da vidimo da li je uopšte održivo ili ćemo ga kompletnog davati u komercijalni zakup”, zaključio je Radojičić.

U JP “Aquana” kažu da dugovi ovog preduzeća prema dobavljačima, nastali u posljednjih 10 godina, iznose 1.167.758 KM, a sa svim reprogramima taj dug doseže oko 2.500.000 KM, dok tekući dug prema “Elektrokrajini” iznosi 8.000 KM.

“Dugovanja prema Poreskoj upravi po osnovu plata i doprinosa iznose 76.703 KM”, rekli su u JP “Aquana”.

Dodaju da je broj kupača na vanjskim bazenima ove godine imao blagi porast u odnosu na prošlu godinu, te da su ponosni što je oko 10.000 mališana na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) naučilo da pliva.

“Ovu godinu smatramo jednom od uspješnijih od osnivanja preduzeća jer smo imali oko 56.000 kupača, a u šestomjesečnom izvještaju za ovu godinu ukupan minus u poslovanju je 55.000 KM, bez amortizacije”, kazali su u ovom preduzeću.

Ističu da je plan rekonstrukcije preduzeća u toku, te da su već vidljivi određeni pomaci.

“Smanjen je broj poslovnih jedinica koje nisu bile profitabilne, a znatno je smanjen broj zaposlenih, tako je 2017. godine bilo zaposleno 98 radnika, a ove godine 68”, objasnili su u “Aquani”.

Dodaju da je plan za narednu godinu da se broj zaposlenih redukuje na 60.

(Nezavisne)

DODIK: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku. “Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima”, naveo je on. Istakao je da

DODIK: Komšić bi da u BiH ostavi problem migrantske krize 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom veta koji je uložio oko angažovanje Fronteksa na granicama BiH, da je cilj da se problem migrantske krize riješi, a ne produbi. – Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Fronteksa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja.

SLAVLJE U PRVENSTVU BiH Igokea savladala Čapljinu

Košarkaši Igokee teže od očekivanog savladali su Čapljinu u zaostaloj utakmici prvenstva Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića je slavila na gostovanju 85:80, a domaći tim je pružio sjajan otpor i imao je i prednost nakon prvih 20 minuta.  Ipak u nastavku je Igokea uspjela da preokrene i dođe do trijumfa te tako preuzme prvo

SDS prihvata Radovića, ali ne i Jarića

Milan Radović pregovara sa SDS-om oko svog daljeg angažmana u ovoj stranci, a simpatije za njegov dolazak ne krije ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji bi Radovića volio da vidi i kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Računica je jednostavna. Šarović je mišljenja da će opozicija ko god bude kandidat izgubiti izbore od aktuelnog gradonačelnika Igora

Supruga Krunićevog tjelohranitelja uzalud došla, Sud plaća grešku

Uzalud je u Banjaluku iz Pala danas došla Tatjana Pavlović, očekujući da će svjedočiti na početku suđenja optuženima za ubistvo njenog supruga Žarka Pavlovića i njegovog poslodavca, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Suđenje, iako je najavljeno, nije počelo, a sve i da jeste, ne bi svjedočila, pošto joj je, kako joj je rečeno u sudnici banjalučkog

SASTANAK KOD CVIJANOVIĆEVE: Razgovor o demografskoj situaciji u RS i unapređenju populacione politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razgovarano o demografskoj situaciji u Srpskoj i mjerama koje institucije Srpske sprovode s ciljem unapređenja populacione politike. Sastanku kod predsjednika Srpske, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri Sonja Davidović, Natalija Trivić, Srđan Rajčević i