Rekonstrukcija gradskih preduzeća u toku: ZIBL isplivava, “Aquana” tone u dugovima

Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) se iščupao iz blokade koja je s prekidima trajala nekoliko godina i trenutno normalno posluju, ali JP “Aquana” je još u velikim gubicima, posebno vanjski bazeni koji su finansijski neodrživi, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodaje da poslovanje ZIBL trenutno izgleda obećavajuće.

“Sprovedeno je nekoliko mjera kroz dokapitalizaciju, zatim kroz prodaju dijela prostora i smanjenja broja radnika, smanjili su se i troškovi i riješili stari dugovi”, objasnio je Radojičić.

Istakao je da je situacija sa JP “Aquana” drugačija te da najveći gubitak ovo preduzeće ima na vanjskim bazenima i ugostiteljskom objektu.

“Mi smo ove godine preduzeli različite mjere – od javnih nabavki do smanjenja broja radnika. ‘Staklenac’ je dat u komercijalni zakup, gdje su bili gubici i negativni troškovi. Oni imaju nešto bolju godinu nego ranije, ali, objektivno, problem predstavljaju vanjski bazeni, koji su finansijski neodrživi i svake godine generišu gubitke”, objasnio je Radojičić.

Dodao je da se mora ići ili na subvencionisanje ili s nekim drugim rješenjem, jer ovo preduzeće ima fiksne godišnje troškove, a sezona traje oko dva ili tri mjeseca, te su u stalnom negativnom rezultatu.

“Vanjski bazen je neodrživ, plus ugostiteljstvo kome smo dali rok do kraja godine da vidimo da li je uopšte održivo ili ćemo ga kompletnog davati u komercijalni zakup”, zaključio je Radojičić.

U JP “Aquana” kažu da dugovi ovog preduzeća prema dobavljačima, nastali u posljednjih 10 godina, iznose 1.167.758 KM, a sa svim reprogramima taj dug doseže oko 2.500.000 KM, dok tekući dug prema “Elektrokrajini” iznosi 8.000 KM.

“Dugovanja prema Poreskoj upravi po osnovu plata i doprinosa iznose 76.703 KM”, rekli su u JP “Aquana”.

Dodaju da je broj kupača na vanjskim bazenima ove godine imao blagi porast u odnosu na prošlu godinu, te da su ponosni što je oko 10.000 mališana na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) naučilo da pliva.

“Ovu godinu smatramo jednom od uspješnijih od osnivanja preduzeća jer smo imali oko 56.000 kupača, a u šestomjesečnom izvještaju za ovu godinu ukupan minus u poslovanju je 55.000 KM, bez amortizacije”, kazali su u ovom preduzeću.

Ističu da je plan rekonstrukcije preduzeća u toku, te da su već vidljivi određeni pomaci.

“Smanjen je broj poslovnih jedinica koje nisu bile profitabilne, a znatno je smanjen broj zaposlenih, tako je 2017. godine bilo zaposleno 98 radnika, a ove godine 68”, objasnili su u “Aquani”.

Dodaju da je plan za narednu godinu da se broj zaposlenih redukuje na 60.

(Nezavisne)

Servisne informacije za 10. decembar

Servisne informacije za utorak, 10. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo pet krivičnih djela, a jadvni red je narušen jednom. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica lakše i jedno lice teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

SJEDNICA GRADSKOG ODBORA SP: Jača saradnja Beograda i Banjaluke

U prepunoj  sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, održana je proširena Sjednica Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka. Članovima Gradskog odbora i gostima obratio se predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, a specijalni gost bio je predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograd i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević. Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je unaprijeđenje

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima

SLUČAJ „AĆIMOVIĆ“: Kako je politička scena RS dobila “kontea Marija Marka del Tintoreta”

Kada je scenarista Siniša Pavić majstorski osmislio, a Vlastimir Đuza Stojiljković maestralno odglumio lik sitnog prevaranta sa pseudonimom „konte Mario Marko del Tintoreto“ u „Srećnim ljudima“, poznatoj domaćoj TV seriji iz devedesetih godina, mnogi su se pitali – da li je postojao uzor u stvarnosti za ovakvu tragikomičnu figuru? Od ponedjeljka, 9. decembra, konačno je