Rekonstrukcija Vlade FBiH: SBB dva ministarstva, A-SDA i SBiH po jedno

VLADA FBIH

VLADA FBIH

 

Od četiri ministarstva, koja u Vladi Federacije BiH trenutno ima Demokratska fronta, dva će pripasti Savezu za bolju budućnost (SBB), a po jedno ministarstvo Stranci za BiH i A-SDA, objavila je N1

Sve je izvjesnije da Demokratska fronta neće ostati u vlasti na nivou Federacije BiH. Četiri ministarstva DF-a u Vladi FBiH, od koja su dva već upražnjena, preuzeće tri navedene stranke.

Iako još uvijek nema zvaničnih dogovora o preraspodjeli ovih pozicija, izvjesno je da će ministarstvo energije, rudarstva i industrije preuzeti Stranka za BiH.

– Takav je dogovor, međutim, sve je maglovito. Stranka za BiH je bila spremna da uđe u ovaj projekt, posebno zbog resora koji znamo voditi- kaže  predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Iako su SBiH, SBB, A-SDA načelno dogovorile ulazak u Vladu FBiH još prije nekoliko mjeseci, do sada se ništa konkretno nije desilo.

– Očekivao sam da će biti u augustu, pa u novembru, sada je već oktobar- kaže Jerlagić.

Refik Kurgaš, potpredsjednik A-SDA i potpisnik sporazuma o političkoj saradnji sa SDA, SBiH i SBB-om, kaže da je načelan dogovor da oni preuzmu ministarstvo trgovine u Vladi Federacije BiH.

– Mi ostajemo sa SDA kao blok. Tražimo novog koalicionog partnera, da li će to biti DF ili SBB, vidjet ćemo- kazao je Kurgaš.

On je još jednom ponovio da su u ovoj stranci spremni preuzeti odgovornost i, kako je kazao, raditi na iznalaženju nagomilanih problema.

– U ministarstvu trgovine se mnogo toga može uraditi. Trebamo stvoriti jedinstven ekonomski prostor na nivou cijele BiH, poraditi za izvozu iz naše zemlje… Kakvi će biti apetiti naših koalicionih partnera, vidjet ćemo- dodaje on.

Na pitanje kada bi mogao očekivati da A-SDA uđe u vlast u FBiH, Kurgaš je kazao da očekuje da će to biti do kraja ovog mjeseca.

Tako će SBB-u ostati ministarstvo rada i socijalne politike i ministarstvo okoliša i turizma.

Međutim, iz ove stranke nisu htjeli komentarisati cijeli slučaj.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara izjavio je danas u Sarajevu da je  SBB “trenutno jedini realan partner za formiranje vlasti u FBiH zajedno sa SDA i HDZ-om BiH”.

Istakao je da bi kroz pregovore u narednom periodu trebalo biti poznato koliko i koje bi pozicije SBB, i, eventualno, Stranka za BiH mogli dobiti.

(NN, N1)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u