Politika 01.10.2015.

Rekonstrukcija Vlade FBiH: SBB dva ministarstva, A-SDA i SBiH po jedno

ČITANJE: 2 minute
VLADA FBIH

 

Od četiri ministarstva, koja u Vladi Federacije BiH trenutno ima Demokratska fronta, dva će pripasti Savezu za bolju budućnost (SBB), a po jedno ministarstvo Stranci za BiH i A-SDA, objavila je N1

Sve je izvjesnije da Demokratska fronta neće ostati u vlasti na nivou Federacije BiH. Četiri ministarstva DF-a u Vladi FBiH, od koja su dva već upražnjena, preuzeće tri navedene stranke.

Iako još uvijek nema zvaničnih dogovora o preraspodjeli ovih pozicija, izvjesno je da će ministarstvo energije, rudarstva i industrije preuzeti Stranka za BiH.

– Takav je dogovor, međutim, sve je maglovito. Stranka za BiH je bila spremna da uđe u ovaj projekt, posebno zbog resora koji znamo voditi- kaže  predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Iako su SBiH, SBB, A-SDA načelno dogovorile ulazak u Vladu FBiH još prije nekoliko mjeseci, do sada se ništa konkretno nije desilo.

– Očekivao sam da će biti u augustu, pa u novembru, sada je već oktobar- kaže Jerlagić.

Refik Kurgaš, potpredsjednik A-SDA i potpisnik sporazuma o političkoj saradnji sa SDA, SBiH i SBB-om, kaže da je načelan dogovor da oni preuzmu ministarstvo trgovine u Vladi Federacije BiH.

– Mi ostajemo sa SDA kao blok. Tražimo novog koalicionog partnera, da li će to biti DF ili SBB, vidjet ćemo- kazao je Kurgaš.

On je još jednom ponovio da su u ovoj stranci spremni preuzeti odgovornost i, kako je kazao, raditi na iznalaženju nagomilanih problema.

– U ministarstvu trgovine se mnogo toga može uraditi. Trebamo stvoriti jedinstven ekonomski prostor na nivou cijele BiH, poraditi za izvozu iz naše zemlje… Kakvi će biti apetiti naših koalicionih partnera, vidjet ćemo- dodaje on.

Na pitanje kada bi mogao očekivati da A-SDA uđe u vlast u FBiH, Kurgaš je kazao da očekuje da će to biti do kraja ovog mjeseca.

Tako će SBB-u ostati ministarstvo rada i socijalne politike i ministarstvo okoliša i turizma.

Međutim, iz ove stranke nisu htjeli komentarisati cijeli slučaj.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara izjavio je danas u Sarajevu da je  SBB “trenutno jedini realan partner za formiranje vlasti u FBiH zajedno sa SDA i HDZ-om BiH”.

Istakao je da bi kroz pregovore u narednom periodu trebalo biti poznato koliko i koje bi pozicije SBB, i, eventualno, Stranka za BiH mogli dobiti.

(NN, N1)