Biznis 30.07.2020.

Rekordan pad njemačke privrede i recesija vijeka

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka privreda u drugom je tromjesečju pala za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, zbog pandemije koja je snažno pogodila potrošnju domaćinstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

U saopštenju se navodi da je to najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku, prenosi Hina.

“Sada je i službeno.To je recesija vijeka. Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona”, rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle.

U poređenju s drugim tromjesečjem 2019., najveća evropska privreda pala je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci.

Restriktivne mjere rezultirale su gotovo katastrofalnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj, podsjeća njemačka novinska agencija Dpa.

Izvoz i uvoz roba i usluga, kao i potrošnja kućanstava i ulaganja u opremu, u drugom su tromjesečju uslijed pandemije snažno pali, ali je porasla državna potrošnja, nabraja Reuters.

(E.M/banjaluka.net)