Magazin 30.09.2020.

Rekreativne zone Banjaluka – najbolja mjesta za rekreaciju

ČITANJE: 9 minuta

Danas, kada živimo u eri užurbanosti i stresa, uslijed nedostatka fizičke aktivnosti, javlja se sve veća  potreba za rekreacijom u prirodi, van sportskih sala i zatvorenih teretana.

Sjedilački način života, nedovoljno rekreacije i učestale vožnje javnim prevozom ili automobilom dugoročno štete našem zdravlju. Boravak na svježem vazduhu pruža zadovoljstvo i smiruje, a kada se ukombinuje i sa fizičkom aktivnošću, prednosti su višestruke.

Uzimajući u obzir značaj rekreacije i boravka u prirodi, Banja Luka, po uzoru na brojne europske gradove sve više pristupa izgradnji i očuvanju rekreativnih zona namjenjenih svim generacijama.

Već danas napravite predah od svakodnevnice i uputite se ka nekoj od rekreativnih zona u Banjaluci.

Najvažnije rekreativne zone Banjaluke (i okoline)

Prirodno okruženje, kretanje i vježbanje na svježem vazduhu igraju ogromnu ulogu ne samo za naše fizičko, već i psihičko zdravlje. Svijest o zdravom načinu života se povećava iz dana u dan, a vježbanje i bavljenje sportskim aktivnostima postaje sve prisutnije i među građanima Banja Luke. Shodno tome, potreba za rekreativnim zonama je sve veća, a građani su sve više zaineteresovani za ovakav vid rekreacije.

Banja Luka nudi mnoštvo mogućnosti za rekreaciju u prirodi, od teretana na otvorenom, šumskih puteva za pješačenje i biciklizam do trim staza za trčanje na različitim lokacijama u gradu. Na taj način, gdje god da se nalazite, u vašoj blizini su dostupni sadržaji za rekreaciju.

Ovo su najvažnije rekreativne zone Banjaluke i okoline.

Banj brdo/Trešnjik

banj brdo tresnjik

Banj brdo/Trešnjik se profilisalo kao najpopularnija rekreativna zona na području grada. Rekreativna zona bogata je stazama za šetnju, planinarenje i biciklizam te uređenim terenima za odmor i rekreaciju.

Banj brdo se nalazi na 431 m nadmorske visine odakle se pruža najljepši i pogled na grad. Postoji nekoliko pravaca za penjanje na vrh brda koji se protežu oko 5 km šumom ili cestom.

Na samom vrhu nalazi se i memorijalni spomenik palim Krajišnicima, djelo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića. Takođe, postoji nekoliko pravaca kroz šumu ka proplanku Trešnjik koji je manje posjećen i nešto zahtjevniji uspon.

Rekreativna zona Banj brdo/Trešnjik je i dio poznate Banjalučke transverzale. Staza je rekreativnog karaktera i pogodna za šetače, rekreativce i planinare i duga je oko 19 kilometara.

Sa druge strane Banj brda, u naselju Srpske toplice, nekadašnjem Gornjem Šeheru nalazi se plaža Vrućica – idealno mjesto za opuštanje nakon duge šetnje ili napornog treninga. Plaža Vrućica bogata je izvorima tople mineralne vode za koju se smatra da liječi reumatizam, probleme sa srcem i različite kožne bolesti.

Park Mladen Stojanović

park mladen stojanovic

Park Mladen Stojanović, kao rekreativna zona u samom centru Banjaluke, predstavlja sjedinjenje prirode, grada, zabave i sporta.

U sklopu rekreativne zone park Mladen Stojanović nalaze se mnogi zabavni i rekreativni objekti poput biciklističke i trim staze, stonog tenisa, a park je najpoznatiji po teniskim terenima na kojima se održava Međunarodni teniski turnir Banjaluka Open. Park raspolaže i trim stazom u dužini od 1200 m, zbog čega predstavlja i omiljenu lokaciju mnogih trkača.

Tokom čitave godine park živi „punim plućima“. Park Mladen Stojanović mjesto je okupljanja kako profesionalnih tako i sportista rekreativaca dok dječiji sadržaji privlače i mnoštvo mališana.

U parku se nalazi i teretana na otvorenom zahvaljujući kojoj i u ljetnim mjesecima možete budete u dobroj formi, a da pritom ujedno uživate na svježem vazduhu i budete u dodiru sa prirodom.

Turističko-rekreativni kompleks Manjača

rekreativna zona manjaca

 

Nedavno otvoren turističko-rekreativni kompleks na Manjači predstavlja Idealno mjesto za rekreaciju u vrelim ljetnim danima. U sklopu rekreativne zone na Manjači možete uživati u raznim sadržajima od adrenalinskog, avanturističkog i sportskog do izletničkog turizma i uživanja u prirodi.

U središtu kompleksa smješteno je i poznato jezero na Manjači, a pored samog kupanja na jezeru dostupni su i mnogi drugi zabavni rekreativni sadržaji poput vožnje kajaka i veslanja na stojeći.

Uzimajući u obzir da je rekreativna zona na Manjači tek nedavno otvorena, očekuju se i dodatni brojni sadržaji, pa će tako u budućnosti svi posjetioci moći da iznajme bicikla, oprobaju se u paraglajdingu, a u pripremi su i škole sporta kao i jahanje na konjima. Ukoliko ste ljubitelj adrenalinskih sportova, na Manjači je odnedavno dostupan i prvi Wake Park u Bosni i Hercegovini.

Trim staza Trapisti

trim staza trapisti

Nova rekreativna zona za sve ljubitelje šetnje u prirodi smještena je u banjalučkom naselju Trapisti. Trim staza proteže se kroz trapiske šume i predstavlja brzi bijeg u zagrljaj prirode. Ulaz na stazu lociran je u neposrednoj blizini parkinga zavoda „Dr Miroslav Zotović“, a put kroz šumu vodi do naselja Kolonija u Slatini.

Nova rekrativna zona  otvara i mogućnost svim osobama koji su u procesu rehabilitacije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ da iskoriste ovu trim stazu u svrhu ozdravljenja.

U sklopu nove rekreativne zone u Trapistima, osim trim staze u planu je izgradnja i mnogih drugih rekreativnih sadržaja.

Ostala mjesta za rekreaciju

Osim dobro poznatih rekreativnih zona, u Banjaluci je dostupno još mnoštvo dodatnih mjesta za rekreaciju, poput staza za trčanje, teretana na otvorenom, biciklističkih staza i slično. Sportsko rekreativni sadržaji u Banjaluci dostupni su svim starosnim grupama i kategorijama, kako u gradskim tako i u prigradskim područijima.

Sa tim u vezi u Banjaluci se u poslednje vrijeme može pronaći sve više tzv. teretana u prirodi. Teretane na otvorenom predstavljaju znatno zdraviji ali i ekonomičniji način rekreacije i treninga. Da su Banjalučani rado prihvatili koncept vježbanja na otvorenom, pokazuje i činjenica da je sprava na otvorenom iz godine u godinu sve više.

banjaluka teretane na otvorenom

Teretane na otvorenom dostupne su svim građanima potpuno besplatno, a postavljene su na sljedećim lokacijama:

  • Park “Mladen Stojanović”
  • Šetalište pored Vrbasa – između Rebrovačkog i Venecija mosta
  • Banj brdo
  • Naselje Sime Matavulja
  • Starčevica
  • Lazarevo
  • Krug sportsko-rekreativnog centra “Akvana”

Ukoliko za vas rekreacija predstavlja trčanje ili brzi hod, zaputite se prema najbližoj trim stazi. Osim dobro poznate trim staze u Parku Mladen Stojanović, od nedavno je dostupna i staza u naselju Trapisti kao i trim staza kraj Vrbasa od Rebrovačkog do Venecija mosta.

trim staza starcevica banja luka

Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, Banja Luka nudi odlične biciklističke staze bilo da ste početnik ili profesionalac. Na području grada u ponudi je nekoliko ruta za brdski biciklizam koje se mogu kombinovati sa ostalim avanturističkim aktivnostima.

Za sve pobornike ovakvog vida rekreacije donosimo pregled biciklističkih staza u Banjoj Luci. Svi oni koji se upuste u rekraciju na jednoj od  biciklističkih staza usput će imati priliku vidjeti spomenik na Banj brdu, vodopad i kanjon Švrakave, Kameni most, manastir Krupu, vodenice i slapove, kao i rodnu kuću Petra Kočića.

  • Banja Luka – Karanovac (20 km)

Staza počinje u Banja Luci kod tvrđave Kastel i vodi na izletište Trešnjik i spomenika na Banj brdu. Od spomenika staza ide šumskom stazom do podnožja brda odnosno do rijeke Vrbas i izvor termalne vode Vrućica. Staza nastavlja uzvodno rijekom Vrbas sve do mjesta Karanovac gdje i završava. Vožnju možete nastaviti do kanjona rijeke Švrakava koji je udaljen oko 10km.

  • Karanovac – Krupa na Vrbasu (39 km)

Biciklistička staza kreće iz mjesta Karanovac do kanjona rijeke Švrakave. Staza se nastavlja makadamskim putem pored crkve Sv. Ilije, kroz šumu i sve do mjesta Tisovac. Od Tisovca vožnja se nastavlja do Kamenog mosta i sve do slapova rijeke Krupe u mjestu Krupa na Vrbasu gdje i završava.

  • Krupa na Vrbasu (45 km)

Biciklistička staza počinje u mjestu Krupa na Vrbasu, tačnije na slapovima rijeke Krupa, i vozi se sve do izvora rijeke Krupa. Od izvora se nastavlja prema selu Stričići, rodnom mjestu pisca Petra Kočića, sve do sela Dobrnja gdje se odvaja put prema crkvi brvnari. Nakon toga staza vodi do slapova i mlinova na rijeci Krupi gdje staza završava.

biciklisticke staze banja luka

Od ostalih mjesta za rekreaciju na otvorenom na raspolaganju su vam i Gradski stadion, teniski tereni „Borik“ i „K4“  kajak-kanu i rafting staza na rijeci Vrbas u kanjonu Tijesno, kao i sportski poligon Zalužani.

Takođe, na području grada, postavljene su i šahovske garniture za šah na otvorenom  na sedam različitih lokacija kao betonski stolovi za stoni tenis koje možete pronaći u parku „Mladena Stojanović“, naselju Sime Matavulja i naselju Đuro Đaković.

Prijedlozi rekreacija za početnike

Najbolji način da iskoristite preostale tople dane jeste da ih provedete u nekoj od navedenih rekreativnih zona u Banjaluci. Već sam boravak u prirodi i lagana šetnja mnogo je kvalitetnije i zdravije provedeno vrijeme od hodanja po gradskom asfaltu. Neka vam nedostatak kondicije ili ideja za rekreaciju ne budu prepreka za zdraviji i aktivniji život.

Rekreativne zone u Banjaluci dostupne su svima, bez obzira na godine ili stepen fizičke spremnosti. Ukoliko ste početnik te vam nedostaje kondicije za rekreaciju, lagana šetnja ili brzi hod je aktivnost koja ne zahtjeva posebnu kondiciju niti opremu. Brzi hod je najjednostavniji vid rekreacije koji mogu praktikovati gotovo svi, a sve što vam je potrebno jeste par udobnih patika i naravno dobra volja.

Za one najstarije, u okviru manifestacije Proljeće u Banjaluci se svake godine održava sportsko-rekreativno-edukativno druženje za osobe treće životne dobi u organizaciji asocijacije “Sport za sve”. U okviru programa, najstariji građani uz pomoć stručnjaka sa sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta imaju priliku za besplatnu rekreaciju u cilju fizičke edukacije i promocije zdravog života.

____________________________________________________________________________________

Sport u Banjaluci je oduvijek predstavljao važan segment u razvoju u napretku grada, čemu svjedoči i sve veći broj sportsko-rekreativnih lokacija i sadržaja. Mogućnosti za rekreaciju i vježbanje su mnogobrojne, te su prilagođene i dostupne svima, bilo da ste početnik ili profesionalac. Banja Luka raspolaže brojnim parkovima, šumama  pa nema razloga da se u slobodno vrijeme ne posvetite ponekoj fizičkoj aktivnosti u prirodi. Ljeti ili zimi, uz adekvatnu opremu, rekreacija na otvorenom najzdraviji je vid fizičke aktivnosti.

Ako ste i sami imali nedoumicu kako da živite zdravije, naš savjet je da obujete najudobnije patike i uputite se ka nekoj od rekreativnih zona u Banjaluci.

(G.P. / Banjaluka.net)