Magazin 03.04.2016.

Renato Stopić iz Banjaluke: Rubikovu kocku slaže kao od šale

ČITANJE: 3 minute
renato sopic
Kada je davne 1974. godine mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik izmislio Rubikovu kocku, možda nije ni slutio da će njegova, prvobitno nazvana magična kocka, postati igračka koja će ljudima širom svijeta zadavati velike glavobolje.

Od njenog pronalaska prošle su 42 godine, a sve ove godine ona mnogima zadaje glavobolje u njenom slaganju, ali sve ovo se ne bi moglo reći i za Renata Stopića iz Banjaluke, koji do sada drži 16 nacionalnih rekorda u slaganju Rubikove kocke.

-Do sada sam se takmičio u 12 disciplina, moje posljednje takmičenje bilo je prošlog mjeseca na Otvorenom prvenstvu u Osjeku, gdje sam postavio prvi nacionalni rekord. Na pomenutom takmičenju bilo je 30 takmičara iz četiri zemlje, a borili smo se u četiri discipline- ističe Stopić.

Početak sastavljanja kocke za Renata je, kao i za većinu početnika koji su željeli nešto više da nauče o njenom slaganju, bio težak posao.

-Moje interesovanje za Rubikovu kocku počelo je prije četiri godine, kada sam gledao jednu TV emisiju. Nakon završetka emisije uzeo sam staru kocku, koja je stajala nesložena na polici, i pokušavao sam je složiti. U prvom pokušaju slaganja potrošio sam nekoliko sati, i ništa nisam postigao- ispričao nam je Renato.

Odluka da preko interneta potraži upustva za slaganje “Rubikove kocke” Renatu će biti od velike koristi.

-U početku je bilo mnogo stvari koje je trebalo naučiti, ali poslije dva do tri dana vježbe mogao sam Rubikovu kocku da složim, a da ne gledam u uputstvo. Upornom vježbom i gledajući uputstva koja objašnjavaju kako smanjiti broj poteza i ubrzati slaganje, došao sam ovdje gdje sam sada- kaže ovaj učenik prvog razreda Gimnazije.

Renato ističe da na takmičenja često dolaze isti ljudi.

-Na brojnim takmičenjima stekao sam mnogo prijatelja, tako da se mi na takmičenjima osjećamo kao velika porodica. Takmičenja su i naša glavna mjesta okupljanja- kaže Renato.

renato

Da bi neko naučio da sastavi Rubikovu kocku, ne postoji jedan trik koji može pomoći. Ako nekoga interesuje kako složiti kocku, Renato mu preporučuje da uputstva potraži nao internetu. On se sprema za takmičenje u brzom sastavljanju Rubikove kocke (tzv. spid kjubing), koje će se održati 23. i 24. aprila u banjalučkoj Gimnaziji, u organizaciji Saveza misaonih igara RS.

-U kući imam oko 30 kocki, različitih boja, dimenzija i oblika, omiljena disciplina mi je 5×5 kocka. Za prestojeće takmičenje pripremam se redovnim vježbanjem i učenjem novih stvari da bih postigao dobar uspjeh- kaže ovaj gimnazijalac. Renato je slaganju Rubikove kocke učio prijatelja i članove porodice.

-U toku podučavanja za slaganje kocke primijetio sam da su stariji uporniji kad odluče da nauče, ali ih je teško nagovoriti da počnu. Tako sam oca nagovorio poslije tri godine, ali sad zna složiti više različitih kocki. Mlađi su voljni početi, ali mnogi od njih odustanu-kaže Renato.

(NN)