Vijesti 21.07.2016.

Rentakar agencije nemaju vozila za najam

ČITANJE: 2 minute

Ni u jednoj rentakar agenciji na području grada nema slobodnih automobila tako da su oni koji dođu u Banjaluku sa željom da ga ovdje iznajme na velikim mukama.

Vlasnici rentakar agencija tvrde da su skoro sve automobile izdali našim ljudima koji žive u inostranstvu i koji u Srpskoj provode godišnji odmor.

Vlasnik jedne od rentakar agencija Goran Borković kaže da trenutno nema slobodnih vozila i da će prvi slobodan auto imati tek sredinom avgusta.

– Nije tako samo kod mene, već u svim agencijama. Veliki je broj turista i gastarbajtera koji se ljeti slije u Banjaluku i koji imaju mogućnost da rentiraju vozila. Raspolažem sa 20 automobila, ali sam siguran da bih u ovom periodu izdao da ih imam još toliko – rekao je Borković.

Dodaje da mnogi rezervišu automobile unaprijed.

– Oni to rade nekoliko mjeseci ranije, da bi bili sigurni da će na ljeto imati obezbijeđen prevoz. Imaju mogućnost da ih vozilo dočeka na aerodromu. Jedino što plaćaju za tu uslugu su gorivo i putarina, ali uz uslov da vozilo iznajmljuju na više dana – kazao je Borković.

I Boško Tadić koji ima rentakar agenciju takođe nema slobodnih vozila.

– Sve nam je iznajmljeno do 15. avgusta. Klijenti u devedeset odsto slučajeva rentiraju vozila na period od 20 do 30 dana. Uglavnom su to stranci, ili naši ljudi koji žive u inostranstvu. Tek nekoliko automobila u ovom periodu iznajmimo na sedam dana – rekao je Tadić.

U jednoj od agencija kažu da su iznajmili svih 30 vozila.

– Znalo se desiti da klijentu obećamo neki od automobila, koji je u datom momentu izdat, ali znamo da će biti vraćen na dan kad smo ga rezervisali. Onda klijent koji već koristi auto odluči da ga zadrži još nekoliko dana a onaj koji je rezervisao ostane kratkih rukava – rekli su u ovoj agenciji.

Banjalučanin Davor Bobić, koji živi i radi u Luksemburgu, kaže da svake godine iznajmljuje automobil u nekoj od rentakar agencija.

– Zamorno mi je i neisplativo da u rodni kraj koji je udaljen od Luksemburga 1.300 kilometara dolazim automobilom. Putujem avionom do aerodroma u Zagrebu, gdje me čeka unaprijed rentirano auto. Uglavnom mi rodbina iz Banjaluke, nekoliko sedmica ranije rezerviše vozilo, da se ne bi desilo da je sve zauzeto – rekao je Bobić.

Cijene

Boško Tadić ističe da se u zavisnosti od tipa vozila, cijena iznajmljivanja po danu kreće od 60 KM do 150 KM.

– Najskuplji je BMNj petica a najjeftiniji su “polo”, “sitroen C3” i “škoda fabija”. Kombije iznajmljujemo za 130 KM po danu. Skoro svi bez izuzetka traže što jeftiniji auto – kazao je Tadić.

(Glas Srpske)