Republika Srpska se nepovoljnije zadužuje u odnosu na FBiH

Republika Srpska u toku 2015. godine je emitovala pet emisija dugoročnih obveznica u svrhu finansiranja budžetskih izdataka u nominalom iznosu 241,26 miliona KM, dok je FBiH za podmirivanje budžetskih rashoda emitovala sedam emisija obveznica u nominalnom iznosu od 310 miliona KM.

RS je emitovala obveznice sa rokom dospijeća od četiri do pet godina i kamatnom stopom od 3,5 do 4,75 odsto, a FBiH sa rokom dospijeća od tri do sedam godina i sa kamatnom stopom od 2,21 do 3,9 odsto.

“Dug RS po ovom osnovu na kraju prošle godine bio je 534,5 miliona maraka, a FBiH 520 miliona KM“, navedeno je u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na kraju prošle godine.

Skuplji i trezorski zapisi

Osim obveznica, RS i FBiH su značajan dio novca prikupili i emitovanjem trezorskih zapisa. I kod ovih hartija od vrijednosti RS je plaćala veću kamatu u odnosu na FBiH.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je u 2015. godini donio 11 rješenja o emisiji šestomjesečnih trezorskih zapisa RS, u ukupnom iznosu od 166,7 mliona KM, uz kamatnu stopu od 0,81 do 3,2 odsto.

S druge strane, Vlada FBiH je u toku 2015. donijela 14 odluka o zaduživanju putem tezorskih zapisa u nominalnom iznosu 299 miliona KM, s rokom dospijeća od tri do 12 mjeseci uz kamatnu stopu od 0,26 do 0,75 odsto.

Dug RS po osnovu emitovanih trezorskih zapisa na kraju prošle godine je iznosio 86,75 miliona KM, dok je dug FBiH bio 100 miliona maraka.

(Capital.ba)

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.