Magazin 10.03.2021.

Revija nagrađivanih studentskih filmova u Art bioskopu Banskog dvora

ČITANJE: 2 minute

„Banski dvor – Kulturni centar“ i u 2021. godini nastavlja saradnju sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci kroz promociju i podršku studentima, mladim i još uvijek neafirmisanim umjetnicima iz različitih sfera stvaralaštva.

Publika je do sada imala priliku da se sa talentom studenata upozna kroz koncerte, izložbe i predstave, što će i u budućnosi biti praksa, a od ovog mjeseca na repertoaru Banskog dvora će se naći i nagrađivani studentski filmovi koji će se prikazivati u Art bioskopu. Na ovaj način mladi stvaraoci će od samog početka svoje karijere imati priliku da grade odnos sa publikom, a biće ispunjena i misija Banskog dvora, da pored etabliranih regionalnih i svjetskih umjetnika konstantno radi i na promociji kvalitetnog domaćeg umjetničkog stvaralaštva.

Prva projekcija zakazana je za 18. mart (četvrtak) u 19 časova u Art bioskopu Banskog dvora, a besplatne pozivnice mogu se preuzeti od četvrtka (11.mart) na biletarnici Banskog dvora. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj događaj ograničen je na 20 posjetilaca.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju pet filmova: animirani film SUŽANJ (trajanje: 8'43”) koji je režirao Igor Đurić, dokumentarni film KORIJENI (trajanje: 16'00”) u režiji Stefana Tomića, dokumentarni film ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE (trajanje 15'38”) u režiji Karmen Obrdalj, kao i kratki igrani film NISAM OVDJE (trajanje:21'25”) za koji režiju potpisuje Sara Radusinović i kratki igrani film IZA PLANINE (trajanje: 22'18”) u režiji Boška Krljaša.

-Saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora je izuzetno značajna za naše studente u smislu prezentacije njihovih umjetničkih radova javnosti. U programu Banskog dvora zastupljeni su studijski programi likovne i muzičke umjetnosti, kroz studentske izložbe i koncerte, a sada će prikazivanjem najboljih studentskih filmova biti zastupljen i Studijski program dramskih umjetnosti. Studentima je dragocjena svaka prilika da predstave svoj rad, jer na taj način na samom početku njihove karijere mogu biti zapaženi od strane javnosti, a i kritike koja je svakako bitna za njihov napredak i razvoj. Banski dvor je uvijek otvoren za saradnju sa Akademijom umjetnosti i nesebično nam je pomagao u svakoj našoj zamisli – rekla je Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Veliko zadovoljstvo što će dosadašnja uspješna saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora uskoro biti nadgrađena novim segmentom iz oblasti dramske i fimske umjetnosti osjeća i Mladen Matović, direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“.

-Kroz adekvatnu prezentaciju i prikazivanje revije nagrađivanih studentskih filmova u prostoru Art bioskopa, Banski dvor nastavlja sa primjenom koncepta koji pored predstavljanja značajnih i etabliranih umjetnika iz regiona i svijeta, aktivno i u kontinuitetu radi na afirmaciji i promociji kvalitetnih domaćih umjetnika i stvaraoca – naglasio je Matović.

(E.M)

Oznake: Banski dvor