Magazin 30.11.2016.

Revija „Prepoznaj ženu u meni“ oduševila i rasplakala Banjalučane

ČITANJE: 2 minute

Modna revija žena sa invaliditetom i žena bez invaliditeta simboličnog naziva „Prepoznaj ženu u meni“ održana je sinoć u Banjaluci, a pistom su prošetale novinarke, pjesnikinje, političarke i glumice, sa jednom porukom – ljepota i jednakost se kriju u različitosti.

Muzej savremene umjetnosti sinoć je bio premali da primi sve Banjalučane koji su htjeli pogledati reviju, pa su brojni ostali u hodniku. Na pisti u prepunom Muzeju žene sa invaliditetom i žene bez invaliditeta našle su se u ulogama manekenki i fotomodela sa ciljem da pokažu da ljepota žene leži u njenoj jedinstvenosti. Svih 25 modela nosile su haljine butika „Anastasija“ .

– Po uzoru na svjetske metropole i mi smo odlučile da napravimo jednu ovakvu reviju. Modele su nosile žene sa invaliditetom, žene koje su slijepe, slabovide, žene sa mišićnom distrofijom, žene u kolicima, štakama, kao i žene bez invaliditeta iz javnog života Banjaluke. Sve u cilju da pokažemo različitost i to da smo bez obzira na boju kose, konfekcijski broj ili izgled, sve srećne i zadovoljne. Presrećne smo i ponosne što je od jednom malog projekta nastao ovakav događaj – rekla je doktorka Snježana Kutlešić Stević i jedna od organizatora.

Foto: Gorana Jakovljević/Anadolija

Foto: Gorana Jakovljević/Anadolija

Ona je naglasila da žene sa invaliditetom nisu osobe sa posebnim potrebama, već sve imaju iste potrebe kao ostali.

Sinoćnja revija bila je propraćena fotografijama Filipa Bijelića. Mladi banjalučki fotograf je napravio odlične fotografije u kojima su se ovi modeli odlično snašli, a tema je bila dvadesete godine.

Organizatori akcije su Udruženje žena sa invaliditetom „Nika“ na čelu sa Snježanom Kutlešić Stević, Tanjom Mandić Đokić, Tijanom Ćup i Verom Bošković.

Foto: Gorana Jakovljević/Anadolija

Reviju je podržao i Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske uz podršku pojedinaca, institucija i kompanija koje su odlučile da doniraju svoje vrijeme, energiju, volju i usluge i pokazati da se resursima zajednice i zajedničkim radom stvari u društvu mogu mijenjati na bolje.

Reviju je otvorio gradonačelnik Igor Radojičič i poručio da mu je drago što se Banjaluka upisala na mapu svjetskih gradova koji organizuju ovakav tip događaja.

Foto: Gorana Jakovljević/Anadolija

Foto: Gorana Jakovljević/Anadolija

Događaju su prisustvali brojni gosti, predstavnici institucija i ustanova koji su na ovaj način podržati akciju kojom se želi usmjeriti pažnja i uticati na promjenu stavova javnosti o ženama sa invaliditetom.

Revija je organizovana s ciljem da se pošalje poruka o toleranciji različitosti i tako postepeno promijeni percepciju o ženama sa invaliditetom.

(blic.rs)