Vijesti 03.09.2015.

Rezervoar u Tunjicama skoro pa završen

ČITANJE: 2 minute
TUNJICE REZERVOAR

Gradonačelnik Slobodan Gavranović i načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković, obišli su danas  radove na izgradnji rezervoara u naselju Tunjice.

Riječ je o dijelu projekta gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koji se finansira iz kreditnih sredstava KfW banke i donacija SR Njemačke i EU.

Ukupna vrijednost projekta je 17,5 miliona evra od čega je 8,5 miliona bespovratnih sredstva.

– Projektom vodosnabdijevanja naselja Tunjice i Šargovac planirano je proširenje gradske mreže na područja koja do sada nisu imala riješeno uredno vodosnabdijevanje. Da bi se to ostvarilo potrebno je izgraditi nove rezervoare, jedan kapaciteta pet hiljada, a drugi tri hiljade kubnih metara. Radovi na oba su u završnoj fazi i očekujemo da bi do kraja godine voda mogli biti puštena u mrežu- rekao je gradonačelnik Gavranović i dodao da su dovodni i potisni cjevovodi, kao i sekundarna mreža već završeni.

Inače, radove na rezervoarima je usporilo klizište koje se pojavilo, te je i ono sanirano.

U okviru ovog projekta već su završeni radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u naseljima Kočićev vijenac i Čaire, a od Novoselije do Gradskog mosta izgrađen je sekundarni cjevovod.

Izgrađen je i primarni cjevovod na potezu od Gradskog mosta do Fabrike vode u Novoseliji.

Kao dio KfW projekta, uz obale Vrbasa, kroz naselja Karanovac, Noveselija i Srpske toplice, izgrađeno je 21.640 metara kanalizacione mreže.

Izgrađen je i dio glavnog gradskog kolektora od Klinike za psihijatriju do kolektora kod potoka Jularac.

– Projekat KfW jedan je od najvećih i najznačajnijih u posljednjih nekoliko decenija koji je realizovan u Banjoj Luci, a koji završavamo ove godine. Njime će biti pobljšano vodosnabdijevanje u više naselja u gradu a ujedno smo izgradnjom kanalizacione mreže zaštitli područjue vodozahvata gdje se nalazi Fabrika vode – zaključio je gradonačelnik Gavranović.