Rezultati istraživanja: Zaposleni u BiH priželjkuju stranog poslodavca

sajam
sajam
Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja 6. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (21. do 28. oktobra 2015.) u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno više od 2.500 ispitanika iz BiH od kojih je 57% nezaposlenih, 32% zaposlenih, a 11% ispitanika se još školuje.

Više od polovine ispitanika iz BiH ne očekuje povišicu do kraja ove godine

Do kraja ove godine većina ispitanika (55%) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (53%). Ove godine povišicu je već dobilo 8% ispitanika iz BiH, a napredovalo je njih 6%. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz Bosne i Hercegovine, a najmanje ispitanici iz Hrvatske.

Većinski broj ispitanika planira promjenu posla u dogledno vrijeme

Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46% ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije (59%), a najmanje Hrvati (39%).

Ispitanici iz BiH se ne pribojavaju za svoje trenutno radno mjesto

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Većinski broj ispitanika iz BiH (53%) izjavilo je da se ne boje za svoje trenutno radno mjesto.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (39%), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24% ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija bh. ispitanicima iz (22%).

Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao faktor motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, se nalazi priznanje za obavljeni rad 35%, dok su na drugom mjestu sa 31% odgovora međuljudski odnosi.

Situacija u zemljama regiona nije znatno drugačija, pa su tako ispitanicima iz Srbije i Hrvatske na prvom mjestu prema važnosti međuljudski odnosi, dok priznanje za obavljeni rad dolazi na drugom mjestu.

U sve tri zemlje, novac kao bitan faktor zadovoljstva na radnom mjestu dolazi tek na trećem mjestu.

Iskustvo u kombinaciji sa konkretnim znanjima i vještinama presudni za dobijanje posla u BiH

U kategoriji zaposlenih ispitanika iz BiH, njih 60% mišljenja je da su za dobijanje posla presudni iskustvo, potom znanja i vještine (57%), kao i poznanstva i „veze“ (45%) kao treći najbitniji faktor.

Dodatne edukacije ocijenili su kao najmanje bitnima (20%), potom formalno obrazovanje – fakultet (22%), a sreću kao presudni faktor za dobijanje posla navelo je 26% zaposlenih ispitanika.

Nezaposleni ispitanici ipak su mišljenja da su veze i iskustvo podjednako bitni za dobijanje posla u BiH. Kao treći najbitniji faktor, nezaposleni ispitanici su naveli znanja i vještine, kao i preporuke.

Kada je riječ o zaposlenim ispitanicima zemalja regiona, učesnici istraživanja iz Srbije mišljenja su da je za dobijanje posla najvažnija “veza” (56%), dok je odmah iza toga presudno iskustvo (55%). Ispitanici iz Hrvatske smatraju da je za dobijanje posla ipak presudno kvalitetno radno iskustvo (53%), dok su na drugom mjestu podjednako izabrali veze (48%), te znanja i vještine (48%).

Kao glavni razlog nezaposlenosti, ispitanici iz BiH su u gotovo 40% slučajeva naveli činjenicu da nakon završetka studija nisu pronašli zaposlenje, a prosječan period nezaposlenosti u najvećem broju slučajeva (30%) je između jedne i tri godine.

Četvrtina ispitanika iz BiH se za čitav period nezaposlenosti u prosjeku prijavila na 11 do 30 oglasa za posao.

Posao u struci traži 23% ispitanika iz BiH, a čak 74% njih izjavilo je da traži bilo kakav posao, bez obzira da li je vezan za njihovu struku ili ne.

Situacija u Hrvatskoj i Srbiji je prilično slična, pa kao i prošlih godina, većina ispitanika iz regiona (68%) traži bilo kakav posao – neovisno da li je vezan za struku ili ne.

Najvažniji faktori prilikom odabira radnog mjesta

Skoro 70% bh. ispitanika iz grupe nezaposlenih je kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta navelo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, nakon čega slijede sigurnost posla (63%) kao i plata (60%).

Nezaposlenim ispitanicima iz Srbije najbitnija je plata (68%), a potom sigurnost posla (63%). Ispitanici iz Hrvatske su podjednako na prvo mjesto stavili novac i sigurnost posla (respektivno po 58%).

U sve tri zemlje ispitanici su najnižom ocjenom ocijenili vođstvo kompanije u svom sektoru.

Specijalizovane web stranice najpopularnije za traženje posla u BiH

Prilikom traženja posla, prvi izvor informacija koji bh. ispitanici koriste su specijalizirane web stranice (84%). Potom slijede zavodi za zapošljavanje (56%), društvene mreže (54%), te novine (50%), Najpopularnija društvena mreža je Facebook, koju koristi 93% od ukupnog broja ispitanih, dok je na drugom mjestu mreža za profesionalno umrežavanje LinkedIn (26%).

Otprilike 80% ispitanika iz BiH društvene mreže koriste za pronalazak novih poznanstava i ostajanje u kontaktu sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

Svega 9% ispitanika koristi društvene mreže za izgradnju ličnog brenda.

Najveći broj ispitanika spremno volontirati do tri mjeseca

Na pitanje da li bi bili spremnni volontirati, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, 36% ispitanika iz skupine nezaposlenih je potvrdno odgovorilo i to na period do mjesec dana. 30% ispitanika bilo bi spremno volontirati i do 3 mjeseca ukoliko bi postojala mogućnost zaposlenja po završetku volonterskog staža, dok je svega 9% ispitanika odgovorilo sa ne.

Ispitanici iz BiH se nadaju da će dobiti posao tri do šest mjeseci nakon završetka školovanja

Najviše ispitanika iz BiH koji se još uvijek školuju (23%) očekuje da će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je procenat onih koji smatraju da će im za dobijanje posla trebati godina dana ili više. U svega 2% slučajeva ispitanici su izjavili da već rade ili da ih radno mjesto čeka po završetku studija.

Više od polovice ispitanika iz BiH (55%) koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti odmah nakon završetka školovanja, dok njih 38% smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla već za vrijeme studija.

Većina ispitanika koji se školuju, njih 67%, smatra da su za dobijanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (55%). Sudeći prema mišljenju bh. ispitanika, “veza” je tek na petom mjestu prema važnosti za dobijanje posla.

(Klix.ba)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,