Magazin 27.12.2022.

REZULTATI KONKURSA: Srpska odobrila sredstva za nove filmove Zafranovića i Šijana

ČITANJE: 3 minute

Nekoliko ostvarenja iz Srbije dobilo je finansijska sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova manjinskih koprodukcija Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Među odabranim projektima u kategoriji manjinskih koprodukcija na konkursu Audio-vizuelnog centra Republike Srpske – Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske je i nekoliko iz Srbije.

Reč je o projektima: „Leto“ u Nevene Desivojević (kratki igrani film), „Zlatni rez 42 – Deca Kozare“ Lordana Zafranovića, „Budi Bog s nama“ Slobodana Šijana, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, „Zvečarke“ Nikole Ljuce i „Surogat“ Vuka Bogdanovića.

Rezultati Javnog konkursa, na osnovu odluke komisije koju su činili: Marko Jocić, producent iz Srbije, Danijel Hočevar, producent iz Slovenije i Nikolina Friganović, glumica iz Republike Srpske, dostupni su na sajtu Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske.

Filmu Lordana Zafranovića „Zlatni rez 42 – Deca Kozare“ konkursom je opredeljeno 117.349,80 konvertibilnih maraka (oko 60.000 evra). U obrazloženju komisije navodi se da se „Zlatni rez“ bavi „najtragičnijom i najtužnijom temom ikada na ovom podneblju“, stradanju dece u koncentracionim logorima NDH tokom Drugog svetskog rata. Dodaje se kako je najveća vrednost filma to što nije crno- beli odnosno „ne bavi se samo zlom, već u tom paklu prosijava i dobrota“. A i 50 odsto filma se snima u Republici Srpskoj…

Nešto manje sredstava, 107.570,65 KM (55.000 evra) dodeljeno je ostvarenju „Budi Bog s nama“ Slobodana Šijana, uz opasku komisije da je posredi istinita priča o Bošku Tokinu, pionioru srpske kinematografije i snimanju prvog avangardnog filma u nas, pa nestanku snimljenog filma. Odlična glumačka podela vođena stručnom rukom, umetničkim duhom i čistom vizijom Šijana obećava, kako je konstatovala komisija, još jedan inteligentan, duhovit i otkačeni „Šijanovski“ film.

Isto toliko novca dodeljeno je Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“, koja se bavi „srećnom porodicom Šarenac“. Reditelj, kako je primetila komisija, ima poseban senzibilitet, danas redak u kinematografiji, a s obzirom na uspeh debija „Moj jutarnji smeh“ i činjenicu da je ponovo okupio gotovo istu glumačku ekipu uverava da će i novo ostvarenje biti uspešno i ostaviti traga.

Za naslov „Zvečarke“ Nikole Ljuce opredeljeno je 68.454,05 KM (oko 35.000 evra). U pitanju je univerzalna priča o brutalnom svetu moćnika i individua koje nisu deo istog. Ovo je, kako primećuje komisija, priča u kojoj se vlast i autoritet održavaju putem sile. Scenario je zahtevan, uzbudljiv, a likovi kompleksni i ovaj film bi mogao biti zapažen na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Za film Vuka Bogdanovića „Surogat“ izdvojeno je 39.116,60 KM. To je tematski uzbudljiva drama koja prati odnos bračnog para Filipović koji u želji da dobiju dete stupaju u kontakt sa surogat majkom Ljubicom. Iako debitantski, ovo je nepretenciozan i dobro osmišljen projekat koji će, kako je obrazloženo, sigurno biti jedan od pokretača teme – zakona o surogatu koji kod nas još nije usvojen, a za „uverljiv projekat“ Nevene Desivojević koji je već u postprodukciji – „Leto“ 13.690,81 KM.

Na ovom konkursu su i odbijene neke produkcije iz Srbije i to: „Saučesnici“ Marka Novakovića (u obrazloženju, između ostalog stoji, da su drugi projekti svojim strukturama ponudili jači potencijal), „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovovića (zbog jake konkurencije) i „Deca Bogova“ Filipa Kovačevića (kvalitetan projekat, ali treba da se poradi na problematičnim stavkama), prenosi nova.rs.

(SB)