REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo. 

Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake.

– Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da to niko nije očekivao – rekao je sagovornik Srpskainfo uključen u istragu oko piralena u Banjaluci.

Ovim rezultatima je još jednom potvrđeno pisanje Srpskainfo o ekološkoj katastrofi koja se desila u Banjaluci, a koja još uvijek prijeti Banjalučanima.

Prije par mjeseci ekološka inspekcija Grada Banjaluka u krugu “Incela” na osam mjesta izuzela je zemljište i testirale ga na piralen i druge teške metale. Rezultati su potvrdili da je zemljište zagađeno, ali su se rezultati krili od javnosti, zbog težine zagađenosti.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u FBiH dozvoljena količina piralena je 0,2 miligrama u suhom tlu.

– Rezultati analize su pokazali da na pojedinim mjestima ima 2.800 puta više piralena u zemljištu nego što je dozvoljeno. Najmanja koncentracija je bila oko 50 puta više nego što je dozvoljeno. Kada su u pitanju prosječne vrijednosti piralena, na svim kontrolnim tačkama ga je bilo za oko hiljadu puta više nego što je dozvoljeno, što je užasno i opasno – otkriva izvor Srpskainfo.

Osim kancerogenog piralena, ono što je zabrinulo stručnjake jesu i rezultati vještačnja na opasne metale. Takođe, i ovi rezultati su bili zabrinjavajući.

– Ovo vještačenje je pokazlo da je zemljište u “Incelu” posebno zagađeno olovom. Granična vrijednost za olovo u zemlji iznosi između 50 i 100 u zavisnosti od vrste zemlje, a u “Incelu” ga na pojedinim mjestima ima i za 200 puta više – ističe naš sagovornik.

Kada je u pitanju testiranje na živu i bakar, takođe je potvrđeno da je ovo zemiljište zagađeno sa njima. U prosjeku žive i bakra imao do 20 ili 30 puta više nego što je dozvoljeno.

Direktor Instituta za zaštitu za ekologiju RS Predrag Ilić rekao nam je da je juče održan sastanak upravo oko problema zagađenosti zemljišta i da narednih dana očekuju prve rezultate.

– Nesporno je da je zemljište kontaminirarno, samo sada moramo utvrditi koliko je to otišlo u širinu i dubinu. Do sada smo uzeli uzorke na 44 lokacije i oni su poslani na vještačenje – kaže Ilić za Srpskainfo.

On je dodao da će čim dobiju prve rezultate obavijestiti javnost, ali da će i Grad Banjaluka poduzeti sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi.

Podsjetimo, Srpskainfo je početkom aprila prva objavila seriju tekstova o ekološkoj katastrofi u Banjaluci zbog zagađenosti zemljišta kancerogenim piralenom.

U međuvremnu u aferu “Piralen” se uključila policija, ali i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Grad Banja Luka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzeću “Eko trejd” i “Univerzum”, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone “Incel”, otkriveno nezakonitog odlaganje otpadnih, industrijskih materija.

Stručnjaci o piralenu

Dekan Ekološkog fakulteta na NUBL Slobodanka Pavlović rekla je da piralen predstavlja opasnost za okolinu zbog njegove toksičnosti.

– Iako je upotreba piralena znatno smanjena od 1970-ih godina, utvrđeno je da onaj koji još uvijek postoji u postojećoj opremi ili u uskladištenom otpadu, predstavljaju stalnu prijetnju za okolinu. Međunarodna agencija za istraživanje raka identifikovala je piralen kao spoj s kancerogenim osobinama – istakla je Pavlovićeva.

Željko Aleksić, koji na pomenutom fakultetu radi kao viši asistent na predmetima Zdravstveni aspekti i zaštita životne sredine i Ekološko upravljanje otpadom nam je pojasnio i proceduru zbrinjavana zemljišta kada piralen iscuri.

– Kada piralen iscuri u zemlju, svu zaraženu zemlju treba iskopati u dubinu do jednog metra i staviti je u plastičnu burad.  Zatim je najbolje da se iskopa i betonira glinene rov i da se u njega stave ova burad i zatrpaju. Osim toga i sav alat i odjeću, takođe treba staviti u burad i zakopati u glinene rovove – kaže Aleksić.

Kada je u pitanje uništavanje piralena, jedini efikasni način je termička razgradnja, ali nigde na Balkanu nema tih fabrika. Najbliže su u Austriji i Njemačkoj.

(Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave