Magazin 05.11.2015.

Rijaliti samo poslije ponoći?

ČITANJE: 1 minuta
parovi
Na sjednici Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije razmatran je prijedlog kojim bi se emitovanje svih vrsta rijaliti programa ograničilo na termin poslije ponoći.

Sličan prijedlog Savjetu RAK-a upućen je već ranije, a članovi ovog tijela prihvatili su prijedlog prema kojem bi se rijaliti šou na TV ekranima mogao emitirati samo između ponoći i šest sati ujutru.

Nakon što je Savjet RAK-a usvojilo prijedlog, o njemu bi se trebale održati javne konsultacije. Sve zainteresirane strane se mogu izjasniti o ovom prijedlogu te svoje komentare dostaviti RAK-u.

Nakon što budu dostavljeni prijedlozi, Savjet RAK-a će na nekoj od narednih sjednica donijeti konačnu odluku. Prihvatanje ovog prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji reguliše emitovanje programa.

Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije, pojasnila je da nije određen termin do kada bi javna debata mogla trajati kako i kada bi Savjet RAK-a moglo zauzeti konačan stav.

Posebne kontroverze u javnosti izazvao je rijaliti šou “Parovi”, a pojedini građani su tražili da se zabrani emitovanje  takvog sadržaja.

(Klix)