Magazin 03.11.2015.

Robotizovani automobili – budućnost koja je već tu

ČITANJE: 2 minute
nisan
U japanskoj prestonici održava se tradicionalni Sajam automobila, na kojem su predstavljeni prototipovi automobila sa automatskim vozačem. Očekuje se da će do početka Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine na japanske autoputeve, pa i gradske ulice, izaći prvi „pametni“ automobili koji mogu da se samostalno kreću u saobraćaju.

Japanski proizvođač „Nisan“ predstavio je na test vožnji u realnim gradskim uslovima prototip modela IDS, koji se zahvaljujući mreži senzora i kompjuteru samostalno kreće, omogućavajući vozaču da se u potpunosti opusti i odmara ili zabavlja tokom vožnje.

IDS je opremljen senzorima koji pokrivaju prostor od 200 metara ispred vozila, 30 metara sa obe strane i 70 metara iza šasije, otkrivajući i najavljujući druga vozila, prepreke na putu, pješake i objekte na obodu druma. Kompjuter reaguje na te informacije vršeći kočenje, ubrzanje i promenu smjera kretanja, pa za putovanje IDS-om u principu nije potreban vozač, a samim time ni volan.

Upravljač jeste ugrađen, ali može da se jednostavnim pritiskom na dugme ukloni i spakuje u unutrašnjost kontrolne table, čime se dobija na prostoru u kabini.

Kada se volan uvuče, pred vozačem se automatski podigne informacioni panel koji mu nudi podatke o vremenu i stanju na putu, dok se istovremeno mijenja i konfiguracija sedišta, koja se blago nagnu unazad i malo okrenu jedna prema drugom kako bi omogućila opuštanje i olakšala razgovor među putnicima.

Kuriozitet je da je „Nisan“ morao da zatraži posebnu dozvolu vlasti da izvede IDS na ulice Tokija, jer japanski zakon još uvijek ne tretira pitanje odgovornosti u slučaju nesreće prouzrokovane tokom automatizovane vožnje, te predviđa kazne za vozače koji sklone obe ruke sa volana.

Velika prednost automatizovanih automobila budućnosti, međutim, upravo jeste u tome što se od njih očekuje da drastično umanje broj saobraćajnih nesreća, jer je najveći broj sudara posljedica ljudskog previda – neprilagođene brzine, pogrešne procene ili pada u koncentraciji.

Pored pozitivnog efekta u smislu očuvanja života i zdravlja ljudi, robotizovani automobili pružiće vozačima slobodu da rade na svojim kompjuterima, čitaju novine, pregledaju internet i kucaju poruke, ili gledaju filmove dok putuju. Vrijeme, koje se do sada gubilo u vožnji, biće ispunjenije sadržajima i korisnije utrošeno. Kompjuterizovani automobili će na taj način duboko i bespovratno promeniti iskustvo vožnje.

(RTS)