Vijesti 29.03.2017.

Roditelji u Srpskoj izbjegavaju da vakcinišu djecu, posljedice mogu biti kobne

ČITANJE: 3 minute

Iz godine u godinu sve manje roditelja u Srpskoj pristaje da vakciniše svoju djecu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka.

Tako je lane, od ukupnog broja djece koja su trebala da prime prvu dozu vakcine protiv ovih bolesti, vakcinisano tek 74 odsto njih. U 2015. obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka iznosio je 83, a godinu prije 88 odsto.

Stručnjaci tvrde da je ovakvo stanje posljedica sve učestalijih antivakcionih kampanja koje roditelje čine nesigurnim, ali i činjenicu da se oni o značaju vakcinacije uglavnom informišu na internetu.

Upozoravaju da bi, ako se trend izbegavanja vakcinacije nastavi, moglo da dođe do izbijanja epidemije pomenutih bolesti, koje kod oboljelih mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica.

vakcinacija

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) ističu da morbili, odnosno male boginje, mogu da dovedu do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda!

– Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testisa. Rubeola takođe može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe. Radi se o bolestima koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog lijeka. Nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću šansu da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake – ističe epidemiolog u IZJZ Jela Aćimović.

Naglašava da, bez vakcinacije, rizikujemo ponovno pojavljivanje teških zaraznih bolesti, koje izazivaju invalidnost i smrtne ishode, te predstavljaju značajan teret zdravstvenim sistemima.

– Obuhvat od 74 odsto na nivou RS znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i zaušnjaka – ističe Jaćimovićeva.

Gledano po regijama, najmanji obuhvat vakcinacijom je u Istočnom Sarajevu – 44 odsto. U Banjaluci nije vakcinisano svako drugo dijete, dok je u Bijeljini lane MRP vakcinu primilo tek 58 odsto mališana.

Iz IZJZ poručuju da je veoma važno da i roditelji i pedijatri shvate ozbiljnost situacije, te da sva nevakcinisana djeca što prije budu vakcinisana MRP vakcinom.

Marija V. iz Banjaluke, majka dvoje maloljetne djece, kaže da je, kad je riječ o vakcinaciji, trenutno u velikoj nedoumici.

– Starije dijete ima šest godina i primilo je sve vakcine. Mlađe je napunilo godinu i uskoro treba da primi upravo ovu vakcinu. Međutim, u poslednje vrijeme sve češće čujem da vakcine mogu da izazovu ozbiljne poremećaje, pa mi nije svejedno – kaže sagovornica “EuroBlica”.

Poznati banjalučki pedijatar Branislav Lolić ističe da je do sada pregledao više od 50.000 djece, ali da nije zabilježio slučaj direktne veze bolesti sa vakcinom.

branislav lolic

– Nevakcinacija poprima ozbiljne razmjere, zbog čega što prije moramo da sazovemo ozbiljnu stručnu konferenciju ili posebnu sjednicu Narodne skupštine, kako bi se zauzeo stav o ovom problemu. Naime, vakcinacija mora biti obavezna ili je ne treba provoditi, jer nema efekta ako nije masovna – kategoričan je Lolić.

Zabrinuti i u SZO

Iz Svjetske zdravstvene organizacije saopštili su da je u januaru prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi, te upozorili da postoji opasnost od izbijanja epidemija na područjima gdje je manje od 95 odsto ljudi vakcinisano protiv te bolesti.

– Epidemije će se javljati sve dok se nivo imunizacije ne podigne na neophodni nivo da se zaštiti stanovništvo. Od januara 2016. u Rumuniji je zabilježeno 3.400 slučajeva, od kojih 17 sa smrtnim ishodom – navodi se u saopštenju.

(EuroBlic)